Hírek

Egy csepp ellenállás – mozifilm a Béres Csepp megalkotójáról

Februártól a mozikban látható A feltaláló, ami a csodaszer megszületése mellett bevezet a hatvanas-hetvenes évek Magyarországába is.

Február 6-tól latható a mozikban A feltaláló című magyar játékfilm, ami Dr. Béres József kutató, a Béres Csepp feltalálójának harcoktól sem mentes életét követi. A történet központjában maga az elixír kikísérletezése áll. Béres József húga betegsége miatt versenyt futott az idővel, miközben a regnáló hatalom folyamatosan a kutató teljes ellehetetlenítésére tört.

Béres laboratóriumi kutatóként felfedezte, hogy a növények számos betegségét a létezésükhöz elengedhetetlen nyomelemek hiánya okozza, ezek pótlásával a tünetek orvosolhatók. Innen egyenes út vezetett a felismerésig: ez ugyanúgy igaz az emberekre is.

1972-ben alkotta meg legendás készítményét, amelyet először saját magán próbált ki, majd rákbeteg húgának is adott belőle.

Hiába bizonyult sikeresnek a Béres Csepp, a szocialista hatalom minden eszközt bevetett, hogy megtörjék népszerűségét és megakadályozzák a készítmény terjedését. A hatóságok börtönnel fenyegették, kuruzslás vádjával bírósági eljárást indítottak ellene. A kutató minden fenyegetés ellenére kiállt felfedezése mellett.

A feltalálót Gyöngyössy Bence (Romani Kris, Papírkutyák, Janus) rendezte. A forgatókönyvet a rendező, valamint Kabay Barna (Jób lázadása, Száműzöttek, Halál sekély vízben), Petényi Katalin, Fonyódi Tibor és Czető Bernát közösen írták.

A film rendezője, Gyöngyössy Bence elmondta, hogy „A feltaláló látleletet ad a hatvanas-hetvenes évek Magyarországáról, a (nem) működő szocializmusról, az akkori társadalmat átható hazugságokról. Úgy érzem, napjainkban különösen fontos, hogy felelevenítsük Béres József megalkuvást nem tűrő személyiségét.”

Béres Józsefet Gáspár Tibor alakítja (Kincsem), akit casting nélkül választottak ki a szerepre. Már a forgatókönyv készülte közben is neki szánták a főszerepet. Gáspár mellett Székely B. Miklós, Hatházi András, Seress Zoltán, Für Anikó, Lukács Sándor, Trokán Péter, Bede-Fazekas Szabolcs, Oberfrank Pál és Trill Zsolt is helyet kaptak a filmben.

Béres Józsefről korábban készült már dokumentumfilm és négy részes televíziós sorozat is, de ez az első egészestés mozifilm a kutató életéről. A feltaláló Dr. Béres József születésének 100. évfordulója előtt tisztelegve, 2020. február 6-án érkezik a mozikba.

Nagy Tibor

Nagy Tibor jelenleg az ELTE-n tanul Filmtudomány mesterszakon. Kedvenc műfajai a klasszikus hollywoodi gengszter- és westernfilm. Különös figyelmet fordít az izraeli filmekre és a vallási témákra.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com