Hírek

Egy csipet Itália – itt a 17. Olasz Filmfesztivál

A napokban 14 új olasz filmet hoz el Magyarországra a MittelCinemaFest – Olasz Filmfesztivál. A vetítések nem csak a fővárosra korlátozódnak.

November 6-a és 16-a között tizennégy friss olasz filmmel ismerkedhetnek a filmfesztiválok iránt érdeklődők, hiszen elrajtolt a 17. MittelCinemaFest – Olasz Filmfesztivál, írja az MTI. Az Olaszországból érkezett filmeket eredeti nyelven és magyar felirattal vetítik a budapesti Tabán és Puskin mozikban, illetve a szegedi Belvárosi moziban és a debreceni Apolló moziban. A fesztivált a Budapesti Olasz Kultúrintézet és az Istituto Luce-Cinecitta szervezi.

A Budapesti Olasz Kultúrintézet igazgatója, Gian Luca Borghese elmondta,

a filmeket úgy válogatták, hogy minél átfogóbb képet nyújtsanak a kortárs olasz filmművészetről.

A tizennégy film megmutatja, hogy az olasz mozi mennyi különböző módon közelíti meg a mai Olaszországot.

A fesztivál egyik legkiemelkedőbb filmje az idei Berlinalén díjazott Dafne. Az öntudatos down-szindrómás lány története mellett bemutatják a Roberto Saviano regénye alapján készült Ragadozókat is. Claudio Giovannesi bűnügyi filmje a nápolyi fiatalok fegyverekkel felszerelt csapatait láthatjuk.

A fesztiválon megismerhetjük Olaszország idei Oscar-nevezettjét is,

a hazájában májusban bemutatott Az első árulót. A maffiafilm a szicílai Cosa Nostra felszámolásában nagy szerepet játszó Tommaso Buscetta tevékenységéről szól, aki a nyolcvanas években elsőként informálta a bűnüldöző szerveket a maffiáról. A tanúskodó Buscetta így kaphatta meg a „két világ főnöke” jelzőt.

A Medvevilág Szicíliában az egyetlen egész estés animációs film a filmfesztiválon. A premier előtt látható rajzfilmet részben Magyarországon készítették.

A részletes program az artmozi honlapján olvasható, ahol a lapozható programfüzetet is a kezünkbe vehetjük, persze virtuálisan.

Gian Luca Borghese arról is beszélt, hogy több vetítésen a filmek alkotóival is találkozhat a közönség.

Nagy Tibor

Nagy Tibor jelenleg az ELTE-n tanul Filmtudomány mesterszakon. Kedvenc műfajai a klasszikus hollywoodi gengszter- és westernfilm. Különös figyelmet fordít az izraeli filmekre és a vallási témákra.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com