Hírek

Egy egész „marsi város” állt fel a Korda Stúdióban

National Geographic Partners/Dusan Martincek)
National Geographic Partners/Dusan Martincek)

A Korda Filmstúdióban felállított monumentális díszletben közel háromszázötvenen dolgoznak a NatGeo nagysikerű sorozatának második évadán. A tavalyi évtől eltérően ezúttal a kültéri jeleneteket is hazánkban veszik fel, így a stúdió kívül-belül hatalmas Mars-bázissá alakult.

Vörös homok, furcsa formájú kőzetek és igazi marsbéli táj fogadja a Korda Stúdió területére érkezőket, itt forog ugyanis a National Geographic Mars: Utunk a vörös bolygóra sorozatának második évada.

Az első évad is hazánkban készült, de idén nemcsak a beltéri, hanem a Mars-felszíni jeleneteket is nálunk veszik fel, így a stúdió teljes területén a Mars-sorozat készül, melyen közel háromszázötvenen dolgoznak. Miután a történet szerint a Marsra szállás óta több mint tíz év telt el, a bolygón egy hatalmas bázis épült, ami meglátszik a díszleten is: egy egész „marsi várost” állítottak fel a stúdióban, melyben lakosztályok, mérnöki szoba, belső kétszintes laboratórium, kórterem, műtő és még egy bár is helyet kapott.

A produkción május óta dolgoznak a filmesek, ekkor kezdték el a díszlet összeállítását, a forgatások nyár elejétől októberig tartanak. Mindezt még hat hónapnyi utómunka is követi. A sorozat második évada jövő tavasszal kerül bemutatásra a világ 171 országában.

National Geographic Partners/Dusan Martincek
National Geographic Partners/Dusan Martincek

A történetben a tudományos megalapozottság ebben az évadban is fontos szerepet játszott. Még a jelmez- és díszletterveket is tudósok bevonásával készítettük el, és minden esetben átgondoljuk, hogy az elképzeléseink a Marson vajon tényleg megvalósíthatóak, működőképesek lennének-e” – mondja Adrian Smith látványtervező. A tudósok elképzelése szerint a jövőben számos tárgyat előállíthatunk majd 3D nyomtatóval, a tudomány és a technika egyértelműen erre tart. Ám nemcsak a Marson dolgoznak majd 3D nyomtatóval az emberek, a technikát már most a forgatáson is használják, és így gyártanak le különböző díszletelemeket. A forgatáshoz szükséges egyedi kiegészítőket, kisebb tárgyakat a helyszínen készítik 3D nyomtatókon egy külön erre a célra kialakított teremben.

A sorozat új operatőrt kapott ebben az évadban, a magyar származású Szalay Attila személyében, akinek számos film és sorozat fűződik a nevéhez. Dolgozott többek között a Smallville és A híd című sorozatokon, valamint a The Expendables – A feláldozhatók 2. és az X-Akták: Szállj harcba a jövő ellen című filmeken. Bár gyermekkora óta külföldön él – jelenleg Los Angelesben -, hazánkban már több alkalommal forgatott, itt készítette a Tyrant, valamint A katedrális című sorozatokat, ez utóbbiért Emmy-díjra is jelölték.

National Geographic Partners/Dusan Martincek
National Geographic Partners/Dusan Martincek

A Mars annyiban más, mint amiken eddig dolgoztam, hogy itt többségében szűk, zárt terekben forgatunk, sötét folyosókon, űrhajóban, marsjárón, ahol nincsen természetes fény. A sorozatbeli Olympus Town 200 méterrel a felszín alatt található, itt nincs kék ég, nem süt a nap, tehát sokat kellett azon dolgoznunk, hogy kialakítsuk a megfelelő világítást, és egy kellemes színvilágot hozzunk létre. Hét hétig terveztük csak azt, hogy a díszletben milyen fények legyenek, és a kültéri jelenetek fénybeállításaihoz is speciális megoldások kellettek” – meséli az előkészületekről Szalay Attila. Mint mondja, hazánkban a filmgyártásban hatalmas fejlődés tapasztalható, ezért is választja számos nagy nemzetközi produkció Budapestet helyszínül, aminek személy szerint ő is nagyon örül.

Bár a sorozatot nemzetközi stáb készíti, a háttérben rengeteg magyar dolgozik, a hazai oldalról a Pioneer Stillking Films biztosít szakembereket a forgatáshoz. „Az elsőhöz képest a második évad még mozgalmasabb lesz, a Marson élőknek számos nehézséggel kell majd megküzdeniük. Mivel új kutatócsoport is érkezik a bolygóra, akik szintén felépítenek egy bázist és létrehozzák a Lukrum bányászkolóniát, így gyakorlatilag a díszlet is két részre oszlik. A forgatások gyakran egyszerre két helyszínen zajlanak, a stúdión belül vagy külső helyszíneken, így az igényeknek megfelelően idén még nagyobb stábbal vagyunk jelen a forgatáson” – mondja Kemény Ildikó, a sorozat co-producere.

National Geographic Partners/Dusan Martincek
National Geographic Partners/Dusan Martincek

Idén filmes tanulók is lehetőséget kaptak arra, hogy csatlakozzanak a stábhoz, ugyanis a Magyar Nemzeti Filmalap által indított tanulóprogram keretében a Pioneer öt magyar fiatalnak biztosított szakmai gyakorlati lehetőséget a forgatáson.

A sorozat fő gyártói az Imagine Entertainment és a Radical Media, az executive producerek között olyan neveket találunk, mint az Oscar-díjas Ron Howard és Brian Grazer, valamint Michael Rosenberg, Justin Wilkes és Jon Kamen. Az első évadot hatalmas sikerrel vetítette a National Geographic, a sorozat világszerte 36 millió embert ültetett a képernyők elé. A Mars: Utunk a vörös bolygóra második évada 2018 tavaszán érkezik.

National Geographic Partners/Dusan Martincek
National Geographic Partners/Dusan Martincek
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com