Hírek

Egy hétvége alatt négy díj a Saul fiának

Nemes László: Saul fia

Nemes László: Saul fia Zágrábban, Stockholmban, a lengyelországi Bydgoszcz-ban, az operatőrök legnagyobb nemzetközi seregszemléjén és Londonban is díjazták a hétvégén Nemes Jeles László Saul fia című filmjét.

A Saul fia a magyar filmek közül elsőként nyert fődíjat a Zágrábi Nemzetközi Filmfesztiválon. A szakmai zsűri kiemelkedő és megrázó alkotásnak értékelte a munkát – közölte a Magyar Nemzeti Filmalap.

A Stockholmi Nemzetközi Filmfesztivál zsűrije a legjobb rendező díjával méltatta a magyar filmet, és indoklásában kiemelte, hogy a Holokauszt filmes ábrázolása korábban sosem volt ennyire mellbevágó.

A lengyelországi Bydgoszczban a hétvégén véget ért Camerimage filmfesztiválon Erdély Mátyást, a Saul fia operatőrét a rangos Bronz Béka-díjjal tüntette ki a szakmai zsűri, az Egyesült Királyságban pedig a több városban megrendezett Zsidó Filmfesztiválon (UK Jewish Film Festival) idén először adták át a legjobb elsőfilmnek járó elismerést, amelyet szintén a Saul fia nyert el.

A film egyébként Magyarország hivatalos Oscar-nevezése a legjobb idegen nyelvű film kategóriában, és az eddigi szakmai előrejelzések és esélylatolgatások alapján igen csak jó helyről indul az aranyszoborért.

Fesztiválszerepléseit és mozibemutatóit kiemelkedő siker övezi folyamatosan: Telluride-ban, Torontóban, New Yorkban és Vancouverben is a legjobb filmek közé sorolták a helyi kritikusok. Nemes Jeles László alkotása a francia mozikban két hét alatt átlépte a százezres nézőszámot, Amerikában pedig december 18-án tűzik műsorra a filmet.

Magyarországon már több mint 90 ezren látták és továbbra is a mozik műsorán van az alkotás, a nemzetközi forgalmazási jogok értékesítésével megbízott ügynökség pedig több mint 50 ország forgalmazójának értékesítette eddig a Saul fiát.

Hirdetés

Hirdetés