Hírek

Egy hónap, és kezdődik a 6. Mozinet Filmnapok

6_mozinet_filmnapok_3Már csak egy hónap, és kezdetét veszi a 6. Mozinet Filmnapok. A Cannes-ból érkező legújabb filmszenzációk  mellett egy igazi kuriózum is látható lesz!

Park Chan-Wook (A szobalány), Bruno Dumont (A sors kegyeltjei… meg a többiek), Asghar Farhadi (Az ügyfél) és Alain Guiraudie (Állva maradni): e szenzációk mellett a Mozinet, a most 10. születésnapját ünneplő forgalmazó igazi kuriózummal is készül. Újra látható lesz ugyanis első mozifilmjük, a ’70-es évek legendás filmkészítőit bemutató Éjféli moziláz, méghozzá 35mm-es kópiáról.

A Stuart Samuels azonos című könyvén alapuló dokumentumfilm azt a folyamatot tárja fel, hogyan vált néhány már-már vérlázítóan provokatív film szubkulturális jelenségből a fősodor részévé, kitaposva az utat a modern amerikai független filmnek, ahogy azt ma ismerjük.

1970 és 1977 között hat játékfilm – az El topo, az Élőhalottak éjszakája, a The Harder They Come, a Rózsaszín flamingó, a Rocky Horror Picture Show és a Radírfej – kitágította az underground filmezés határait, és hatalmas rajongótábort mondhatott magának. A Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon debütált, a hazai mozikban pedig eredetileg 2006 novemberétől – a Mozinet első filmbemutatójaként – vetített Éjféli moziláz hiánypótló dokumentumfilm a filmtörténet egy elfeledett korszakáról, jelenségéről. Az éjszakai mozivetítések sajátos varázsát, és az ezt körülvevő miliőt a mozgalom minden fontosabb szereplőjének – színészek, producerek, írók – megszólaltatásával mutatja be Samuels: a kultikus korszakról többek között John Waters, David Lynch, George A. Romero, és Tim Curry mesél.

A film stílszerűen az éjszakai sávban szerepel a Mozinet Filmnapok programjában.

6_mozinet_filmnapok_1

A 6. Mozinet Filmnapok október 28-31-e között idén Cannes-ból hozza el a legfrissebb alkotásokat és a közelmúlt nagy sikereit. A válogatásban hat film hazánkban először, további tíz pedig újra látható lesz a mozivásznakon. Mindegyik filmben közös, hogy a világ legrangosabb filmes mustráján mutatták be őket: a Filmnapok 4 napja alatt az országosan résztvevő 14 art moziban a filmbarátok a kortárs filmművészet legjavában merülhetnek el.

Ahogy az előző öt évben, a válogatás most is sokszínű: koreai erotikus thriller, finn szerelmi történet, iráni párkapcsolati dráma, belga abszurd vígjáték, amerikai függetlenfilm, izlandi testvérdráma, argentin fekete komédia, illetve francia művészfilm egyaránt megtalálható benne – és nem hiányozhat a legnagyobb nemzetközi sikert elért magyar film, a Saul fia sem, amely tavaly egy cannes-i Fődíjjal kezdte a diadalútját.

A vetítéseket kiegészítik majd a filmekhez szervezett beszélgetések, közönségtalálkozók és egyéb rendezvények.

6_mozinet_filmnapok_2

 

A 6. Mozinet Filmnapok helyszínei:

Budapest – Puskin Mozi
Békéscsaba – Center
Debrecen – Apolló mozi
Eger – Kepes Intézet
Győr – Rómer Ház
Kecskemét – Otthon mozi
Miskolc – Művészetek Háza
Nyíregyháza – Krúdy mozi
Pécs – Apolló mozi
Szeged – Belvárosi mozi
Szentendre – p’Art mozi
Székesfehérvár – Barátság mozi
Szombathely – Savaria mozi
Veszprém – Városi Művelődési Ház

Mozinet

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com