Hírek

Egy sosemvolt Watchmen jelenetei négy percben

A Watchmen képregények kultikusak, ahogy a Zack Snyder rendezte filmváltozat is. Mégis, gondoljunk bele, milyen lett volna, ha valaki más és máskor készíti el! Ha nem akkor látjuk, amikor már megismertük A sötét lovagot és a Vasembert, hanem akkor, amikor a képregényfilm-forradalmat robbantó mutánsok még épp csak színre léptek. Pontosan ebből a korból került most elő egy tesztfelvétel egy sosemvolt Watchmenről.

Alan Moore Watchmenje különleges helyet foglal el a képregények között. Egyszerre volt a képregény műfajának dekonstrukciója és továbbgondolása, kibővítése. Moore a hidegháborús paranoiát és a jelmezes igazságosztók hagyományainak pusztulását fűzte egybe egy szimbólumukkal fűszerezett képregénysorozatban. Ahogy egyre több képregény szivárgott át a mozivásznakra (a 2000-es X-Men: A kívülállók indította be igazán a dolgot), úgy várható volt, hogy az adaptálás előbb-utóbb a Watchment is eléri.

Ma már két megfilmesítésünk is van: Zack Snyder 2009-es filmváltozata, valamint az HBO-n idén debütáló sorozat. Mindkettőt imádják a kritikusok, és a képregényhez hasonló, egyedi élményt képviselnek – pláne azzal összevetve, hogy a képregényadaptációk piacát jelenleg a Marvel-recept alapján készült filmek uralják. Nem volt azonban egyszerű az út az első adaptációig sem; a képregény annyira összetett, hogy sokan lehetetlennek gondolták a megfilmesítését.

A megfilmesítés jogát először 1986-ban szerezte meg a 20th Century Fox, és fel is kérték Alan Moore-t a forgatókönyv megírására, ő azonban hallani sem akart erről. Az adaptáció több forgatókönyvírón is kifogott, közben pedig a Foxtól a Warner Broshoz került, onnan a Universalhoz, a Revolutionhöz és a Paramounthoz. A Paramount komoly előrelépést tett az ügyben,

2004-ben bejelentették, hogy a Watchmen Darren Aronofsky rendezésében jelenik meg, aminek a forgatókönyvét az azzal már egy ideje birkózó David Hayter írja.

Ebből végül nem lett semmi, a jogok visszakerültek a Warner Broshoz, aki felbérelt egy bizonyos Zack Snydert, és innen már tudjuk, mi történt.

Hogy miért is érdekes ez épp most? A korábbi, meg nem valósult változatokról eddig is volt már valamennyi fogalmunk. Készültek interjúk a projektből távozó alkotókkal, meg néhány korai forgatókönyvvázlat is kiszivárgott az évek alatt. Most azonban Joe Kramer (aki 2003-ban a film zeneszerzője lett volna) feltöltött Youtube-ra egy VHS-ről megmentett tesztjelenetet, amit David Hayter rendezett – vette észre az Entertainment Weekly.

A felvételen a Watchmen eseményeit beindító találkozás látható Rorschach és Éji Bagoly között. Előbbit az egykori Megtorló, Ray Stevenson alakítja, míg utóbbit a Trónok harca Jorah Mormontja, Iain Glen. David Hayter a jelenet készülése idején többek között az X-Men 2. és A skorpiókirály forgatókönyvén is dolgozott. Hayter ugyan végül hátrahagyta a projektet, de a munkájából nem veszett oda minden. A végül tényleg elkészült filmváltozat írója, Alex Tse több elemet is kedvelt Hayter írásából, így azokat megtartotta.

Vida László

Vida László a Debreceni Egyetem kommunikáció- és médiatudományi szakának újságíró specializációján végzett. Szakterülete a sci-fi, a fantasy, a képregényfilmek és bármi, aminek videojátékokhoz van köze.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com