Hírek

Egyetlen szó elég ahhoz, hogy több országban betiltsák az új Pixar-filmet

Előre

A Tom Holland és Chris Pratt hangjával érkező Előre című Disney-Pixar animációt négy országban is betiltották a Közel-Keleten, míg az oroszok cenzúrázták – írja a Variety.

És hogy miért? Hát persze, hogy LMBTQ+ vonatkozás miatt. A film egyébként egy elf testvérpárról szól, akik egy varázspálcát felkutatva próbálnak meg ismét kapcsolatba lépni elhunyt édesapjukkal. Őket szólaltatja meg Tom Holland és Chris Pratt. A mágikus világot bekalandozó fiúk útjuk során persze megannyi karakterrel találkoznak, közöttük találjuk a Lena Waithe hangján megszólaló rózsaszín színű küklopsz rendőrnőt is. Vele esik meg az a beszélgetés, amely egyetlen szava és persze a mögöttes tartalom miatt több ország is úgy döntött, hogy inkább betiltják a mesét.

Specter rendőr ugyanis arról beszél, mennyire nem könnyű szülőnek lenni, ezt megerősítvén pedig hozzáteszi, hogy az ő barátnőjének a lánya miatt is tépte már sokszor a haját.

Míg többek között Szaúd-Arábiában is kiverte a „két nő gyereket nevel” felállás a biztosítékot, addig az oroszok csak nemes egyszerűséggel kicserélték a barátnő szót partnerre, társra.

Mielőtt azonban az érme másik oldalát nézve nagyban gratulálnánk a filmnek, hogy egy ilyet be mertek vállalni, gondoljunk bele, hogy ez mégis csak egy mellékszereplő egyetlen elejtett mondata, amit ráadásul Waithe miatt tettek csak az alkotásba. Az ötlet ugyanis az író-színésznőtől jön, aki a korábbi szöveg helyett helyénvalóbbnak érezte a barátnő kifejezést.

Az Előre egyébként a héten futott be a hazai mozikba és bár mi egy kicsit hiányoltuk belőle a Pixar igazi varázsát, az animáció mind a szakma, mind a közönség berkeiben egyelőre jól fut.

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com