Hírek

Egyéves a Filmio, a magyar filmes streaming csatorna

Első születésnapját ünnepli a Nemzeti Filmintézet streaming szolgáltatója, a Filmio, ahol a magyar filmgyártás vadonatúj alkotásaitól kezdve a klasszikusokig, mintegy 400 alkotás nézhető.

A évforduló alkalmából 12 új filmmel bővül a Filmio, melyet egy éve indított útjának a Nemzeti Filmintézet, és hiánypótló kínálata azóta is hétről hétre új alkotásokkal bővül. Jelenleg már mintegy 400 magyar film közül válogathatnak az online filmfogyasztók. Az egyedülálló platformon megtalálhatóak a legújabb közönségfilmek, melyek a moziból egyenesen a Filmióra érkeznek, kultfilmek és a magyar film klasszikusai is.

A Filmio születésnapi újdonságai:

Szerelem első vérig, Szerelem második vérig, Szerelem utolsó vérig, Dobray György, Horváth Péter filmje (1985, 1987, 2002) – A „magyar Házibuli”-ként berobbant Szerelem első vérig megjelenésekor annyira népszerű lett, hogy a mozikban több mint másfél millióan látták és rögvest kultfilm lett, mely trilógiává bővült. A szerelemről, a szexualitásról meglepő nyíltsággal mesélő tinifilm egy vagány, durcásképű szaxofonos fiú és egy ártatlan szőke lány első szerelmének története Dés László szívhez szóló dallamaival.

Habfürdő, Kovásznai György animációs filmje (1979) – A hazai és a nemzetközi animációs paletta egyik legkülönlegesebb színfoltja, amely tetemes rajongótáborra tett szert. A Habfürdő-ben számos filmforma keveredik: a musical, a romantikus vígjáték és a szociológiai dokumentumfilm. Frissessége és egyedisége a mai napig nagy hatással van a fiatal alkotógenerációkra.

A nagy generáció, András Ferenc filmje (1986) – A hatvanas években lázadó beat nemzedék kiábrándulásának lenyomata a Kádár-korszak alkonyán. A Bereményi Géza forgatókönyvéből készült, közérzetfilm főszerepeiben Cserhalmi György, Eperjes Károly, Kiss Mari és Udvaros Dorottya brillírozik.

Ének a csodaszarvasról, Jankovics Marcell filmje (2002) – A magyarok őstörténetét, a honalapítást megéneklő animációs film cselekménye mintegy 8000 éven ível át, a jégkorszak végétől kezdve. A hazai animáció egyik legmívesebb alkotásaként jegyzett mozifilm zenéjét Szörényi Levente szerezte.

A legényanya, Garas Dezső filmje (1989) – A Schwajda György könyvéből készült fekete-fehér politikai szatíra egy csapásra közönségsiker lett. Azóta is megőrizte vezető helyét a legviccesebb magyar vígjátékok között. „Béláim! Gondolkodjunk!” – rengeteg szállóige született a filmből, amiket a mai napig nevetve idézgetünk.

Huszárik Zoltán rövidfilmjei – Huszárik különleges látásmódját és lelkivilágát hűen tükrözik a rövidfilmjei, melyek korszakos jelentőségűek, kivételes szemléleti és stílusegységet mutatnak. A rendező vizsgafilmje, a Groteszk (1963) az esztétikai minőség kitűnő filmes ábrázolása. A Capriccio (1969) sajátos formanyelven mutatja be a természet változó és változatlan értékeit. Az Amerigo Tot (1969) portréfilm fő témája a szülőföldhöz való hűség, a Tisztelet az öregasszonyoknak (1971) fókuszában az anyák és nagyanyák állnak, míg az A piacere (1976) asszociációkra építve vált ki erős érzelmi hatást.

Az öt újonnan felkerült rövidfilmmel teljessé vált Huszárik Zoltán életműve a Filmión, kiváló minőségben és felújítva.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com