Hírek

Egyre több a női és nem fehér főszereplő a hollywoodi kasszasikerekben

A száz legnagyobb bevételű hollywoodi filmben tavaly több nő és alulreprezentált kisebbséghez tartozó színész kapott főszerepet, mint valaha, bár a növekedés nem drámai – állapította meg egy új amerikai tanulmány.

A Dél-kaliforniai Egyetem Annenberg Kommunikációs és Újságíró Iskolájának kutatói az Egyesült Államokban 2018-ban bemutatott száz legnagyobb kasszasikert elemezve megállapították, hogy 40 filmnek volt nő a főszereplője vagy az egyik főszereplője. Egy évvel korábban száz filmből ez 37-ben fordult elő, 2016-ban pedig 33 produkcióban. 2007 óta, mióta ezt a tanulmányt évente elkészítik, a tavalyi volt a legmagasabb szám – írta a The Guardian.

A kutatók azt is megállapították, hogy a sokszínűség terén is előrelépés történt: a 40 filmből 11-ben volt olyan vezető karakter, aki alulreprezentált rasszhoz/etnikai csoporthoz tartozik, és 11 filmben szerepeltek 45 éves vagy idősebb karakterek. Összehasonlításként 2017-ben az említett két csoportban 4, illetve 5 film szerepelt.

A diverzitás növekedését általánosságban is jelzi, hogy a száz filmből 28-ban a főszerepet vagy az egyik főszerepet alulreprezentált csoportból származó színész alakította. 2017-ben 21 ilyen film született, 2007-ben mindössze 13,

a mélypont pedig 2011 volt 9 filmmel.

Stacy L. Smith, az Annenberg Integrációs Kezdeményezés igazgatója közleményében úgy értékelte, a tavalyi adatok arra utalnak, hogy a filmipar döntéshozói igyekeznek olyan tartalmakat létrehozni, amelyek jobban reflektálnak a való világra, és úgy tűnik, hogy ez a mozikasszáknál meg is térül.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com