Hírek

Egyre több sztár támogatja a fegyvervásárlás szigorításáért szót emelő floridai diákokat

George Clooney és felesége, Amal Clooney ismét tanubizonyságát adták, hogy támogatásukkal jó ügyet szolgálnak.

George és Amal Clooney most félmillió dollárt adományozott az Egyesült Államokban a fegyvervásárlás szigorításáért szót emelő floridai diákok mozgalmának. De nem pusztán pénzzel támogatják a mozgalmat, – emellett még felvonulnak a március 24-re meghirdetett meneten, hogy személyes részvételükkel is támogassák a fiatalokat. Mint mondták, a pénzt ikergyermekeik nevében is adták.

Bejelentésük óta egyre több amerikai híresség sorakozik fel melléjük, hogy támogassa a mozgalmat. Steven Spielberg és felesége, Kate Capshaw is csatlakozott a Clooney házaspár kezdeményezéséhez, és ugyancsak félmillió dollárt adományoznak a diákoknak a tüntetés szervezésére. Ezt követően Jeffrey Katzenberg és felesége, Marilyn is bejelentette, hogy szintén félmillió dollárral támogatják a March for Our Lives (Felvonulás az életünkért) címmel meghírdetett felvonulást. Rajtuk kívül támogatja még a diákok mozgalmát Justin Bieber, Lady Gaga és Cher is.

Mint ismeretes, a híres sztárok kiállását azt tette szükségessé, hogy Valentin-napon egy újabb iskolai vérengzés híre rázta meg Amerikát. A floridai Parkland egyik középiskolájában tizenhét diák meghalt és sokan megsérültek, ahol a 19 éves Nicolas Cruz lövöldözni kezdett. Ez volt az elmúlt fél évtized legvéresebb iskolai lövöldözése. Cruz az iskola kicsapott diákja volt, aki az Instagramján valóságos fegyverarzenált posztolt. Kapcsolatban állt a hadsereggel is, a ROTC katonai szervezet ifjúsági programjában vett részt, amelyben kiskorúakat képeznek ki tartalékos katonának. Cruz egy AR-15-ös típusjelű félautomata fegyvert , avagy utángyártott változatát használta, amelyet legálisan vásárolt. Ilyen fegyvert használt tavaly az 59 halálos áldozatot követelő Las Vegas-i mészárlás kivitelezője, és ilyennel gyilkoltak 2012-ben a Sandy Hook iskolában is. Az tudható, hogy milliók háztartásában van ilyen fegyver az Egyesült Államokban.

Donald Trump amerikai elnök Twitter-üzenetében azt írta, hogy imádkozik a szörnyű floridai lövöldözés áldozataiért. Úgy tűnik, a Clooney házaspár mostani, adományozási mozgalmat indító gesztusa ennél többet tesz ügyért.

 

Argejó Éva

Argejó Éva szociológiát és filozófiát tanult az ELTE-n, a Magyar Televízió kulturális műsorának (Múzsa) szerkesztője volt, jelenleg az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának munkatársa. Specializációja a társadalmi dráma, a sci-fi, a fantasy és a thriller.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com