Hírek

Egyszerre kap életműdíjat Scorsese és Szabó István

India legnagyobb nemzetközi filmfesztiválján, Goán vehet át életműdíjat Szabó István magyar filmrendező a rendező-producer Martin Scorsesével együtt szombat este. 

A nagyszabású Indiai Nemzetközi Filmfesztivál Berlinhez, Velencéhez és Cannes-hoz hasonlóan szintén egy A-kategóriásnak minősített filmfesztivál. Az Oscar-díjas Szabó és az élő legenda Scorsese elismerése mellett retrospektív vetítésekkel állítanak emléket a tavaly elhunyt Sean Connerynek is.

A goai filmfesztivál retrospektív válogatást mutat be Szabó István világhírű filmjeiből. Köztük lesz teljes körűen felújított változatban az Apa, az Oscar-díjas Mephisto és a Redl ezredes is. Az életműdíjat szombat este adják át, az  Szabó István online fog bejelentkezni a megnyitó ünnepségen. Amerikai kollégájához hasonló módon, a filmrendezőt az egyetemes filmművészethez való hozzájárulásáért díjazzák.

Részlet az Apa– egy hit naplója című filmből.

Szabót legutóbb november 10-én, a leccei Európai Filmfesztiválon tüntették ki életműdíjjal, és gazdag retrospektív programot mutattak be a magyar rendező népes filmográfiájából. Szabó István személyesen is részt vett az olaszországi fesztivál közönségtalálkozóján és díjátadóján.

Incze Kata

Incze Kata 2018-ban végzett a kolozsvári Sapientia filmkészítés szakán, mester tanulmányait is ott folytatta. Jelenleg diplomafilmjét készíti, rendezőasszisztensként dolgozik és rendszeresen publikál a Filmtetten is. Szereti a hollywoodi reneszánszt, az amerikai független filmeket és mindent, amiben sokat beszélnek és mégis izgalmas.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés