Hírek

Eladó a világ első filmplakátja

A poszter a Lumiére fivérek első, 1895-ös párizsi filmbemutatóját hirdeti. A képen a 19. század végi párizsi élet tűnik fel: egy csapatnyi ember látható rajta, amint a filmvetítésre várakoznak.

Bár az esemény filmtörténeti pillanat volt, 1895. december 28-án csak alig több mint 30 néző ült be a Boulevard des Capucines-n álló Grand Café alagsori termébe, a Salon Indienbe, amelyben 100 széket helyeztek el. A sajtót is elvárták az első vetítésre, de a lapok úgy döntöttek, hogy nem vesznek részt rajta.

A 20 perces vetítésen a Lumiére testvérek rövidfilmjeit láthatta a közönség. A párizsi újságok figyelmét felkeltették a nézők beszámolói, és mégis írtak az eseményről, így a január 1-jei és 2-i vetítéseken már több mint 2000 néző fizetett egy frankot, hogy lássa a mozgó képeket.

View this post on Instagram

This is the world’s first film poster ? On 28 December 1895, a series of 10 short films were projected onto a large white canvas at the Grand Café in Paris. The audience cried out in amazement and fear, with some claiming the spectacle was the result of witchcraft or magic. Within days, audiences all over the world were paying to see the Lumière brothers’ magnificent moving pictures, for which French artist Henri Brispot designed this #FilmPoster. Plastered over the walls of #Paris in 1896, it shows a large crowd jostling to get inside the Grand Café, eager to witness the ‘magic’ of film for the very first time. On view in London until August 28 ahead of the online auction #SothebysOnline #Cinema #TBT

A post shared by Sotheby's (@sothebys) on

Pár hónap múlva már a külföldi nagyvárosokban is megnyíltak a Lumiére fivérek mozijai. A vetítéseket két különböző stílusú plakát hirdette, ezek egyikét bocsátják árverésre. A posztert Henri Brispot rajzolta. A becslések szerint az augusztus 28-án kezdődő online aukción 40-60 ezer fontért (15-22 millió forintért) kelhet el.

A Sotheby’s londoni aukcióján 164 ritka filmplakátra lehet licitálni.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com