Hírek

Elek Judit filmje Varsóban

elek judit visszateres

Elek Judit legutóbbi filmjét, a Visszatérést is műsorra tűzik a lengyel fővárosban, a pénteki vetítést közönségtalálkozó követi, melyen a forgatókönyvet is jegyző magyar rendezőnő személyesen vesz részt.

A 2011-ben magyar-román koprodukcióban készült Visszatérés – Retrace című film főhőse Katherine, aki egy erdélyi faluban gyerekként élte túl a holokausztot, majd Svédországban telepedett le. Amikor 1980-ban először látogat vissza családjával a szülőföldjére, nem csak elveszettnek hitt gyermekkorának boldog és félelmetes emlékei elevenednek meg, de szembesülnie kell Ceausescu diktatúrájának nyomasztó valóságával, és a férje és húga között kibomló szerelemmel is. Mindezzel párhuzamosan gyerekkori pajtásának és szerelmének, a Diktátort erdészként szolgáló Sándornak tragédiába torkolló története is megjelenik. A film főszerepében Kathleen Gati látható.

A Visszatérés személyes hangvételű, több idősíkon futó történet. Az önéletrajzi ihletettségen túl az alkotás irodalmi alapjául Mészöly Miklós Szárnyas lovak című novellája, illetve Marguerite Duras Nyáron, este, fél 11-kor című kisregénye szolgált. A filmet Berger László fényképezte, producere Elek Judit, koproducere Cornelia Palos volt.

Bővebb információ: http://www.jewishmotifs.org.pl

Filmunió

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!