Hírek

Életműdíjakat adtak át a szinkronszakma képviselőinek

Bács Ferenc

Életműdíjjal ismerték el a magyar szinkronszakmában dolgozó előadóművészek munkáját. Az Előadóművészi Jogvédő Iroda (EJI) anyagi és szakmai támogatásával létrehozott díjat elsőként Bács Ferencnek, Bókai Máriának és Perlaki Istvánnak ítélték oda.

A SzíDoSz (Színházi Dolgozók Szakszervezete) Szinkron Alapszervezete és a Szinkronikum Egyesület összefogásával első alkalommal megrendezett vasárnapi díjátadó gálán az EJI az életműdíj kezdeményezőjeként is részt vett. Mint írják, a szinkron jogdíjakat is magában foglaló audiovizuális díjak jogosultjainak köre évről évre bővül. A közleményben Császár Angela színművész az esemény megnyitóján elmondott beszédét idézik, amelyben hangsúlyozta, hogy óriási eredmény, hogy az EJI hosszú évek óta folytatott munkájának következményeként végre a szinkronizáló művészek is kapnak jogdíjat.

Császár Angela elmondta, hogy elsőként 2015-ben a magyar mozifilmek televíziós sugárzása után részesülhettek a közreműködő filmszínészek jogdíjban. Ez tavaly kibővült a külföldi mozifilmek szinkronja után fizetett jogdíjjal, mivel az EJI 2016-ban a jogdíjfelosztási szabályok átalakításával lehetővé tette, hogy a külföldi színészeket szinkronizáló színészek is jogdíjban részesülhessenek. Idén már a televíziós sorozatok szinkronja után is jogdíjat fizet a jogvédő szervezet. A jogdíjfelosztás során az EJI mintegy 210 millió forintot fog kifizetni magyar és külföldi színészeknek.

Az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület a zenészek, színészek, táncosok jogait érvényesítő egyesület, amit az előadók hoztak létre. A televíziók, rádiók és más zenefelhasználók jogdíjat fizetnek az előadóknak felvételeik felhasználásáért. Ezt a jogdíjat Magyarországon minden hazai és külföldi előadó nevében az EJI szedi be és fizeti ki részükre. Az EJI-nek 1600 zenész, színész és táncos tagja van, évente több mint 90 ezer előadóművész számára fizetett ki jogdíjat.

Az idei életműdíjasok között van Bács Ferenc Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész, akinek egyik leghíresebb szinkronszerepe Klaus Brinkmann professzor magyar hangja A klinikából, de J. R. R. Tolkien hősét, Gandalfot is az ő hangján hallhatta a közönség, és ő szólaltatta meg többek között a Micimackóban Tigrist.

Bókai Mária színésznő több mint 600 film szinkronjában működött közre, többek között a Volt egyszer egy vadnyugat új magyar szinkronjában, a Trónok harcában, valamint a Frédi és Béni, a két kőkorszaki szaki (The Flintstones) című filmben.

Perlaki István Jászai Mari-díjas színész több mint 900 szinkron közreműködője, az ő hangja hallható A hét mesterlövészben, a Robotzsaruban, a Terminátor 3-ban. Emellett számos gyerekfilm szinkronizálásában is részt vett, ezek közt találjuk a Hamupipőkét, A dzsungel könyvét, valamint ő A kis hableányban Triton király magyar hangja.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com