Hírek

Életműdíjat kap Szabó István és Mészáros Márta Kolozsváron

Fotó: MTI

Életműdíjat kap Szabó István és Mészáros Márta a kolozsvári 17. Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon (TIFF).

A május 25. és június 6. között zajló filmfesztivál keretében idén is megtartják a magyar napot, amelynek tiszteletbeli meghívottja a két magyar alkotó.

A 80 éves Szabó István, aki 1981-ben a Mephisto című filmjével magyar rendezőként először nyert Oscar-díjat a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában, az idei TIFF 3×3 szekciójának egyik szereplője, ami azt jelenti, hogy életművének három csúcsdarabját, az Apát, a Mephistót és a Redl ezredest is bemutatják.

A TIFF magyar napján lesz Mészáros Márta legújabb filmjének romániai bemutatója, levetítik a csaknem nyolcéves rendezői szünet után forgatott Aurora Borealis – Északi fényt.

A TIFF magyar napjának vendégei között lesz Szász János is A hentes, a kurva és a félszemű című, vad szerelmi háromszögről szóló új filmjével. A TIFF-en lesz Gárdos Éva Budapest Noir, valamint Bogdán Árpád Genezis című filmjének romániai bemutatója is. A magyar nap programjában szerepel még Török Ferenc 1945 című filmje, illetve Politzer Péter Férfikor című alkotása.

Az utóbbi évek legimpozánsabb magyar delegációját sikerült meghívni a TIFF idei kiadására. Nagyon örülök, hogy itt lesz Szász János, Mészáros Márta, Török Ferenc és Gárdos Éva, azok a rendezők, akik nélkül a magyar film utóbbi évtizedeit nem lehetne elképzelni. A válogatás érdekessége, hogy a hat bemutatott nagyjátékfilm többsége történelmi eseményeket vagy szereplőket mutat be, csak kettő kortárs társadalmi dráma” – mondta Zágoni Bálint, a TIFF magyar napjának kurátora, akit a Filmtett.ro portál idézett.

A magyar nap szervezői a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál mellett a Magyar Nemzeti Filmalap, a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet és a Filmtett Egyesület.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com