Hírek

Életműdíjat kapott Hollywoodban Ridley Scott filmrendező

Ridley Scott forgat

Ridley Scott forgat

Életműdíjjal tüntették ki A nyolcadik utas: a Halál, a Szárnyas fejvadász és a Gladiátor rendezőjét, Ridley Scottot a hétvégén Hollywoodban.

A 78 éves filmrendező az American Cinematheque Awardot vehette át a Beverly Hills Hiltonban megrendezett gálán. A pénteki ceremónia házigazdája, Russell Crowe hosszan méltatta Scott életművét. Mint mondta: „egy nap Ridley-vel a forgatáson sokszor felér azzal, amit egy másik rendezővel egy hétig tölt el az ember”, mert nemcsak a film nyelvén beszél, de a forgatás minden technikai részletével is tökéletesen tisztában van, és „egyre jobban ért a színészek nyelvén is”.

Scottot négyszer jelölték Oscar-díjra, köztük rendezőként a Thelma és Louise, a Gladiátor és A Sólyom végveszélyben című filmjeiért. A Mentőexpedíció című sci-fijét 2015-ben a legjobb film díjára jelölte az amerikai filmakadémia – emlékeztetett beszámolójában a The Hollywood Reporter.

Scott jelenleg a már sci-fi klasszikussá vált Szárnyas fejvadász folytatásán dolgozik, amelyben ismét Harrison Ford alakítja Rick Deckard szerepét. „Mint tudod, ma este nem lehetek veled, mert Budapesten vagyok, a filmeden dolgozom” – szólalt meg az estén a rendezőt köszöntve egy videofelvételről a színész.

Tízből tíz – Ridley Scott

A gálán Scott számos filmjéből vetítettek le részleteket, amelyeket a filmekben szereplő színészek, köztük Josh Hartnett, Kristen Wiig, Katherine Waterston és Sigourney Weaver ajánlott a közönségnek.

Az American Cinematheque egy 1981-ben alakult nonprofit filmes szervezet, amelyet a filmművészet alkotásainak bemutatására hoztak létre, és egyebek mellett a történelmi Egyiptomi Filmszínházat üzemelteti a Hollywood Boulevardon.

Az American Cinemateque életműdíját korábban Reese Witherspoon, Samuel L. Jackson, George Clooney, Michael Douglas és Matt Damon is megkapta.

Damon, a Mentőexpedíció sztárja szintén a színpadra lépett, hogy a rendezőt köszöntse, és nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy vele dolgozhatott.

Scott iskolai tanítójának ajánlotta a díjat, aki arra biztatta, hogy forduljon a művészetek felé. Filmes pályája végül a Boy and a Bicycle című félórás rövidfilmmel kezdődött, amelynek főszerepét 14 éves öccse, Tony Scott alakította. „Akkor még nem sejtettük, hogy életre szóló hivatást találtunk magunknak. Ez lett a szenvedélyünk, és ha az embernek ilyen szenvedélye van, akkor heti 160 órát képes dolgozni úgy, hogy meg sem érzi. A mi ágazatunk nem a gyöngéknek való” – mondta Ridley Scott.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com