Hírek

Karlovy Vary 2014: Életműdíjat kapott William Friedkin

A félelem bére

A félelem béreKristály Glóbuszt kapott életművéért a 49. nemzetközi filmfesztiválon Karlovy Varyban William Friedkin világhírű amerikai rendező, forgatókönyvíró és producer.

Az Oscar-díjas filmes az elismerést A félelem bére című 1977-es filmje felújított, digitális változatának ünnepélyes bemutatója alkalmával szerdán éjfél előtt vette át a Thermal szálló nagytermében.

„A díjat a világ filmművészetéhez való rendkívüli hozzájárulásáért ítéltük oda William Friedkinnek” – jelentette ki Jirí Bartoska, a fesztivál elnöke.

A filmszínház közönsége felállva, percekig tartó tapssal köszöntötte Friedkint.

„Engem és kollégáimat meghatározó módon befolyásoltak az ötvenes és a hatvanas évek európai filmjei, például (Federico) Fellini és (Michelangelo) Antonioni alkotásai. 1967-ben pedig Jirí Menzel Szigorúan ellenőrzött vonatok című filmjét láthattuk, amely Oscar-díjat kapott és nagyon erőteljesen befolyásolta az én generációmat” – nyilatkozta a Kristály Glóbusz átvétele után Friedkin.

Hozzátette: nagyon inspiráló volt számára az 1968-as „prágai tavasz” is, amelyet az elnyomás elleni lázadásnak tart. „Arra ösztönzött minket, hogy jobb filmeket készítsünk, és arra is, hogy a vietnami háború ügyében fellépjünk az amerikai kormány politikája ellen” – húzta alá.

Bartoska szerint William Friedkin kitüntetésével a fesztivál folytatja azon igyekezetét, hogy minél szélesebben mutassa be a hetvenes évek amerikai filmművészetét.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com