Hírek

Életműkiállítással tisztelegnek Rófusz Ferenc filmrendező előtt Kaposváron

Rófusz Ferenc: Ticket

Rófusz Ferenc Oscar-díjas filmrendező munkásságát bemutató kiállítás nyílik Kaposváron szerdán.

Az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia által A légy című animációs filmjéért 1981-ben kitüntetett, az idén 71 éves alkotó pályáját a Pannónia Rajzfilmstúdióban végzett tevékenységétől a külföldi munkáin át a hazatérését követő sikerekig lenyomatok, grafikák, fotók, filmképek segítéségével ismerhetik meg az érdeklődők – mondta el M. Tóth Éva animációsfilm-rendező, ötletgazda. Hozzátette: a „műhelyszerű beavatást” jelentő tárlat 17 órakor nyílik és május 7-ig látogatható a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karának Bajcsy-Zsilinszky utcai épületében. A megnyitót követően, 19 órától a Szivárvány Kultúrpalotában Rófusz Ferenccel vetítésekkel egybekötött beszélgetést rendeznek.

A két esemény a Rippl-Rónai Művészeti Kar, az Együd Árpád Kulturális Központ és a Nemzeti Filmarchívum összefogásának eredménye, amely érzékelteti a Rófusz Ferenc által magas minőségben képviselt műfaj sokrétűségét – hangsúlyozta M. Tóth Éva. Megjegyezte, a tárlat és a beszélgetés megszervezését az általa a télen, a budapesti FilmesHázban látott Rófusz Ferenc-kiállítás inspirálta. Szerette volna, ha annak anyagát szélesebb körben is bemutathatnák, értelmezéséhez pedig filmvetítésekkel és a művésszel való találkozás is hozzájárulhatna.

Rófusz Ferenc 1968 és 1973 között volt a Pannónia Rajzfilmstúdió fázisrajzolója, kulcsrajzolója, majd animátora, 1973-tól önálló rendezőként tevékenykedik. Németországban 1984 és 1988 között dolgozott, 1989-től Kanadában élt, ahol létrehozta reklámfilmeket, videoklipeket készítő Fly Films nevű stúdióját. Magyarországra 2000-ben költözött vissza, 2010-től a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem címzetes egyetemi tanáraként is tevékenykedik.

Pályafutása során dolgozott a Gusztáv és a Kérem a következőt! című sorozatok készítésén. Az akkori hazai viszonyokra jellemzően az 1981-es Oscar-gálára nem utazhatott el, az elismeréssel járó szobrot később mégis személyesen vette át, mert az amerikaiak helyette másnak nem adták ki. A 2011-ben készült Ticket című animációja elnyerte az 56. valladolidi filmfesztivál fődíját és a Syracuse-i Nemzetközi Filmfesztiválon a legjobb animációnak járó díjat.

Rófusz Ferenc munkásságát Kossuth- és Balázs Béla-díjjal is elismerték.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com