Hírek

Elhárulhat a nagy hollywoodi sztrájk: megegyezett az IATSE a producerekkel

A megegyezés pontos tartalma még nem ismert, de biztosan kompromisszumot jelent, és egyálalán nem biztos azonban, hogy a szövetség tagsága el is fogadja.

Az IATSE bejelentette: „mérföldkőnek” számító megegyezést ért el az AMPTP-vel abban az újabb három évre szóló kollektív szerződésben, aminek csúszása az egész amerikai filmipart teljes megbénulással fenyegette – írja az IndieWire. A megegyezés egyelőre csak a nyugati parti államok dolgozóira vonatkozik; más államok kapcsán még mindig tárgyalnak a felek.

A megegyezés az IATSE bejelentése szerint előrehaladást jelent a legalacsonyabb jövedelmű dolgozók megélhetési bérére, a streaming produkciók bérezésére és munkafeltételeire, az étkezési szünetekre, a napi pihenőidőre (legalább tíz óra, korlátozások nélkül), a hétvégékre (legalább 54 óra), a munkaszüneti napokra (Martin Luther King születésnapját is elismerik), valamint a sokféleség és egyenlőség kérdéseire vonatkozóan; emellett visszamenőleges bérrendezést is tartalmaz.

A megállapodás hátterében az áll, hogy az IATSE, a színházi és filmipari munkások szövetsége nemrég az egész amerikai filmgyártást érintő általános sztrájkra kapott felhatalmazást. A 2007-2008-as nagy hollywoodi írósztrájk után ez lett volna a legnagyobb munkabeszüntetés. A felhatalmazás rendkívül nagy mértékű elégedetlenséget jelzett az iparági munkások – a színfalak mögötti szakemberek és képzetlen munkásság – köreiben: a szövetség már hónapok óta tárgyalt az amerikai filmipar producereivel jobb munkaórákért (például kötelező ebédszünet), biztonságosabb munkakörülményekért, magasabb fizetésért és javuló juttatásokért (egészségbiztosítás és nyugdíj), és magasabb részesedésért a streaming produkciók nyeresége után is. A tárgyalóasztal másik felén az AMPTP ült: a mozis és tévés producerek szövetsége.

További erőt adott a sztrájkfelhívásnak, hogy a hasonló (vagy még nagyobb) befolyással rendelkező SAG-AFTRA szövetség, azaz a tévés és mozis színészek céhe is az IATSE mellé állt egy közleményben, „lelkiismeretesebb kapitalizmust” követelve.

Ez a szavazás az életminőségről szól, valamint a dolgozók egészségéről és biztonságáról. Az embereinknek joga van az alapvető emberi szükségletek kielégítéséhez, mint amilyen az étkezési szünet, a megfelelő alvás lehetősége, a hétvége. És azok, akik a fizetési skálák legalján állnak, nem érdemelnek kevesebbet legalább a megélhetési bérnél” – mondta az új tárgyalások megkezdése előtt IATSE vezetője, Matthew Loeb. Ezzel szemben az AMPTP közleménye arra hívta fel a figyelmet, hogy – miközben nagyra értékelik a stábok munkásait és el akarnak kerülni egy az iparágat megbénító eseményt – mindkét oldalnak jóhiszeműen kell közelítenie az álláspontját, és kiváltképpen most nem szabad a COVID járvány nyomán még mindig vergődő iparágat egy újabb csapásnak kitenni.

A mostani siker azonban sajnos egyáltalán nem egyértelmű diadalt jelez. Az IATSE tagsága ugyanis valószínűleg elégedetlen marad, amiért a megállapodás nem szól (az eddigi információk alapján) a forgatási napok hosszának korlátozásáról és a streaming produkciók után járó egészségügyi- és nyugdíj-juttatásokról. A szervezet instagramján az első három órában csaknem ezer, szinte kizárólag negatív reakció jelent meg; csakúgy a Twitteren és beszámolók szerint a valódi világban, a dolgozók találkozóin is. Bár az IATSE tagsága hagyományosan el szokta fogadni a vezetőség ajánlásait, ez most koránt sem biztos – és a megállapodás csak akkor lép életbe, ha a tagság is ratifikálja egy szavazáson.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com