Hírek

Elhunyt Jean-Paul Belmondo

88 éves korában, otthonában hunyt el Jean Paul Belmondo színész, a francia újhullám és a mindenkori francia mozi egyik legnagyobb sztárja – adta hírül a Reuters

1959-ben, Jean Luc Godard Kifulladásig című filmjével tett szert világhírre, majd a 60-as években özönlöttek felé a mainstream produkciók főszerepei. Erős akaratú színész volt, ragaszkodott hozzá, hogy kaszkadőr helyett ő maga hajtsa végre a legveszélyesebb mutatványokat is.

A neves francia szobrász, Paul Belmondo fia, a Conservatoire National Superieur d’Art Dramatique -ben (CNSAD) tanult. Kisebb színpadi előadások után debütált a képernyőn, de az igazi sikert a Kifulladásig hozta meg neki. A 60-as évek közepe óta teljesen áttért a kereskedelmi mainstream képekre,  nagy vígjáték- és akciósztár lett Franciaországban. Alain Delon barátja mintájára saját produkciós céget alapított Cerito néven, amelyet nagyanyja leánykori nevéről nevezett el. 1989-ben Cézár -díjat kapott az Egy elkényeztetett gyermek utazása című filmben nyújtott alakításáért.

A karizmatikus arcú, általában kisstílű bűnözőket alakító Jean-Paul Belmondo mintegy kilencven filmben játszott. Bár a francia újhullám teremtette meg kultuszát, világsztárrá a kalandfilmes szerepei emelték.

Játszott Sophia Loren oldalán Vittorio de Sica Egy asszony meg a lánya című 1960-as filmjében, Gina Lollobrigida partnere volt az Őrült tenger című filmben, az Utcalány című alkotásban pedig Claudia Cardinale oldalán brillírozott.

Három héttel ezelőtt mosolyogva fényképezték le őt a 88. születésnapja alkalmából rendezett partin számos gyermeke és unokája körében.

Incze Kata

Incze Kata 2018-ban végzett a kolozsvári Sapientia filmkészítés szakán, mester tanulmányait is ott folytatta. Jelenleg diplomafilmjét készíti, rendezőasszisztensként dolgozik és rendszeresen publikál a Filmtetten is. Szereti a hollywoodi reneszánszt, az amerikai független filmeket és mindent, amiben sokat beszélnek és mégis izgalmas.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés