Hírek

Elhunyt Alan Parker, az Angyalszív és az Evita rendezője

76 éves korábban távozott Alan Parker brit filmrendező géniusz, a zenés alkotások egyik legnagyobb királya, aki nélkül a Pink Floyd se lenne ugyanaz.

Hosszú betegség után hagyott itt minket a rendező, aki Andrew Lloyd Webber szerint egy azon kevesek közül, aki igazán érti, hogy kell képileg ábrázolni a zenét. Alan Parkert azonban nem kizárólag a zenés filmjeivel érdemes azonosítani, bár masszívan letette névjegyét ebben a témában. Már debütáló alkotása is muzsikával egészült ki: az 1976-os Bugsy Malone-ban formabontó módon gyerekekkel játszatott el egy gengsztersztorit – egyik főszereplője a tinédzser Jodie Foster volt.

Később a Pink Floyd: A fal című irgalmatlan erejű másfél órás videoklip-filmet készítette el a Hírnév című táncos projekt után. 1996-ban az Evitával tért vissza a dallamokhoz, Madonnával kiegészülve – a filmet heves kritikák érték több téren.

Parker emellett maradandó és kultikus drámákat is szállított.

Az Éjféli expressz és a Lángoló Mississippi rendezéséért egyaránt Oscar-díjra jelölték – az elismerés azonban sosem jött el számára. Neves produkciója volt még az Angyalszív, melyben Mickey Rourke élete egyik legjobb alakításában száll alá a pokolra, ahol a tojást zabáló, démoni Robert De Niro várja.

Robert De Niro az Angyalszív c. filmben

17 éve rendezett utoljára filmet: a 2003-ban megjelent David Gale élete című munkájában a halálbüntetés tabuját igyekezett ledöntögetni Kevin Spacey és Kate Winslet főszereplésével. Bár rég visszavonult, szakmája csínját-bínját azért igyekezett továbbadni. Többek közt Magyarországon is járt 2013-ban, ahol írói kurzust tartott – ezt itt olvashatjátok.

Halálával a ’70-es és ’80-as évek egyik legnagyobb sikereket elérő brit rendezőjétől kell búcsút vennünk.

Avatar

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel a Magazin és Moziban rovat szerkesztője. Kedvencei az életszagú, morális kérdéseket feszegető filmek, a kamaradarabok és az igényes blockbusterek.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya