Hírek

Elhunyt Andy Vajna

Életének 75. évében elhunyt Andy Vajna, filmrendező, filmproducer és a nemzeti filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos. Hosszú betegséget követően, otthonában távozott.

Andy Vajna 1944-ben született Budapesten. 1956-ban 12 évesen egyedül menekült el Magyarországról és a Vöröskereszt segítségével Kanadába emigrált. A családja végül Los Angelesben talált ismét egymásra. A Kaliforniai Egyetemen (UCLA) tanult, majd az egyetem mozgókép tanszékén kezdett el dolgozni. Később fotós vállalkozásba kezdett, majd Hongkongban parókakészítő vállalatot alapított és mozit üzemeltetett.

Véleményed van a cikkről vagy a filmről? Írd meg nekünk kommentben!

Andy Vajna fontos producer volt, megannyi sikeres alkotáshoz tett hozzá pályafutása során. Producerként 59 film fűződik a nevéhez, köztük olyan világszerte ismert és elismert alkotások, mint a Szabadság, szerelem, a Zenedoboz (Music Box), a Rambo-filmek, az Angyalszív, a Terminátor, az Evita vagy a Jákob lajtorjája. Az 1997 és 2019 között gyártott magyar filmek közül a legmagasabb nézőszámot Andy Vajna filmje, A miniszter félrelép érte el.

A Filmalap megemlékező közleményében így írt róla: Andy Vajna soha nem felejtette el magyar gyökereit és mindig odafigyelt a hazai filmiparra. Kormánybiztosként 2011 óta a magyar filmszakma érdekében dolgozott, közreműködésével a magyar film ismét erőre kapott, és nemzetközi szinten is kivételes művek készültek.

A filmtámogatási rendszer konszolidációját követően nevéhez fűződik a Magyar Nemzeti Filmalap létrehozása. Az ő kormánybiztosi időszakában olyan nagy magyar filmsikerek születtek, mint a Saul fia, A nagy füzet, a Kincsem, a Testről és lélekről, az 1945 és a BÚÉK.

Szerepe a magyar filmipar fellendítésében valóban elvitathatatlan: a Magyarországon forgató filmek volumene regnálása alatt csaknem ötszörösére nőtt. Vajna ideje alatt a Nemzeti Filmalap által támogatott magyar filmek több száz nemzetközi díjat nyertek el, köztük az Oscart, a Golden Globe-ot és az Arany Medvét.

A Magyar Nemzeti Filmalap Andy Vajnát saját halottjának tekinti.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés