Hírek

Elhunyt az Asterix-képregények rajzolója, Albert Uderzo

Albert Uderzo, az Asterix-képregények eredeti rajzolója (és egy időben írója) kilencvenkét éves korában hunyt el az otthonában. Számos képregényen dolgozott életében, amelyek közül a gall harcos hozta meg neki a sikert, 2011-ben vonult vissza a rajzolástól.

Albert Uderzo Alberto néven született 1927-ben, Párizsban élő, olasz emigránsok gyermekeként. Óvodás korában már meséket illusztrált, jó érzéke volt a rajzoláshoz, művészi iskolába azonban nem járt – ráadásul színvak is volt. Tanult repülőgép-szerelőnek és hegesztőnek is, tanulmányait azonban kettévágta a második világháború. A háború vége felé testvérével egy bretagne-i tanyán bujkált – később emiatt választotta ezt a környéket is az Asterix galljainak otthonául.

A háború után dolgozott rajzfilmen (Carbur et Clic-Clac) és könyvillusztrációkon is, több magazinban is jelent meg képregénye vagy illusztrációja. 1951-ben találkozott René Goscinnyvel, és közösen olyanokon dolgoztak, mint a Jehan Pistolet, a Luc Junior és az Umpapa, az indián. 1959-ben mindketten a frissen induló Pilote magazinnál helyezkedtek el, ennek a hasábjain jelentek meg az első Asterix-történetek.

Asterix karakterét az a kulturális igény hívta életre, hogy a képregénypiacot ne csak az akkoriban népszerű, amerikai szuperhősök és a belga Tintin uralják. A gall harcos története hatalmas siker lett, a szerzőpáros pedig hamar átállt arra, hogy csak az Asterix-történeteknek szenteljék idejüket. Sokáig évente két-két füzet is megjelent (az első az Asterix, a gall volt 1961-ben).

A római hódításnak ellenálló, gall falu története idővel a képregények oldalait is kinőtte. Asterix kalandjait élvezhettük rajzfilmen, filmen (ebből négy készült, utoljára az Asterix & Obelix: Isten óvja Britanniát!), az utóbbi években pedig animációsfilmként találkozhattunk velük. Sőt, Párizsban még a Disneylandhez hasonló Parc Astérixet is megnyitották.

Magyarországon először 1979-ben találkozhattunk Asterix-szel Tímár György fordításában, a 2010-es években pedig az Egmont Kiadó kezdte el újra kiadni, Bayer Antal fordításával. Jelenleg a Móra a lefordított képregények kiadója. Az eddig megjelent 38 kötetből hét nem létezik magyarul, is mivel minden kiadás során elölről (bár nem a franciának megfelelő sorrendben) kezdték a képregényeket, ezért többet többféle fordításban is megtalálni.

Goscinny az 1977-ben bekövetkező haláláig írta a képregényeket, ezután Uderzo az írói feladatokat is magára vállalta. Az utolsó füzet, amit ő rajzolt, a 2009-ben a széria ötvenedik évfordulóján megjelent, Az aranykönyv alcímű epizód volt. Két évvel később végleg visszavonult, az Asterixet azóta más alkotópáros folytatja.

A francia AFP hírügynökség nyomán a The Hollywood Reporter írta meg, hogy Udenzo álmában szívrohamot kapott és elhunyt, a hírt a veje osztotta meg.

Vida László

Vida László a Debreceni Egyetem kommunikáció- és médiatudományi szakának újságíró specializációján végzett. Szakterülete a sci-fi, a fantasy, a képregényfilmek és bármi, aminek videojátékokhoz van köze.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com