Hírek

Elhunyt az egyiptomi filmcsillag

faten_hamama Gyászolók százai gyűltek össze egy Kairó környéki mecsetben a 84 évesen, rövid betegség után elhunyt egyiptomi filmcsillag, Faten Hamama búcsúztatására, amelyet élőben közvetített egy helyi televízió.

Az egyiptomi filmművészet aranykorának kiváló színésznőjéről a filmipar számos képviselője megemlékezett, az ország elnöke, Abdel-Fattáh esz-Szíszi is együttérzését tolmácsolta a gyászoló családnak, özvegyének és gyermekeinek.

Hamama hétévesen kezdte hét évtizeden átívelő filmes pályafutását. Több mint száz filmben szerepelt. Az ötvenes években már az egyik legnépszerűbb egyiptomi filmsztár volt, amikor hozzáment Omar Sharifhez. A házaspár sok produkcióban  köztük a Mennyei pokol vagy a Várúrnő (Lady of the Castle) című romantikus drámában  dolgozott együtt, húszéves házasságuk alatt azonban Sharif nemzetközi hírneve lassan túlszárnyalta felesége népszerűségét.

Hamamára Egyiptom-szerte úgy tekintettek, mint az arab filmvászon nagyasszonyára. Filmjeiben a nők jogainak szószólója volt, és bírálta a társadalmi igazságtalanságokat.

A díva háromszor ment férjhez, két gyermeke született, Tarek Sharif és Nadia Zulficar. Harmadik férjével, Mohamed Abdel-Vahhábbal haláláig Kairóban élt.

A kép forrása a BBC.

Végh Márton

Gondolatban voltam már tanár, író, fényképész, operatőr és vágó. Jelenleg a Debreceni Egyetem kommunikáció- és médiatudomány szakos hallgatójaként az újságírás foglalkoztat leginkább. Ezen a területen úgy érzem kibontakoztathatom írói ambícióimat, ráadásul mindezt összeköthetem filmek iránti rajongásommal, ami egész életemet végigkísérte:

Gyermekként lenyűgözött nagypapám videótékája. Általános iskolásként a kamera előtt, középiskolásként a kamera mögött tevékenykedtem. 2005-ben egy filmes pályázat fődíjaként egy hetes hollywoodi vakáción vehettem részt, majd jegyeket kezeltem a helyi multiplexben. Egyetemi záródolgozatomat a magyar horrorfilmek utáni kutatásnak szenteltem, jelenleg pedig a Filmtekercs gyakornoki programjának köszönhetem, hogy kapcsolatom a filmekkel tovább mélyíthetem.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com