Hírek

Elhunyt az egyiptomi filmcsillag

faten_hamama Gyászolók százai gyűltek össze egy Kairó környéki mecsetben a 84 évesen, rövid betegség után elhunyt egyiptomi filmcsillag, Faten Hamama búcsúztatására, amelyet élőben közvetített egy helyi televízió.

Az egyiptomi filmművészet aranykorának kiváló színésznőjéről a filmipar számos képviselője megemlékezett, az ország elnöke, Abdel-Fattáh esz-Szíszi is együttérzését tolmácsolta a gyászoló családnak, özvegyének és gyermekeinek.

Hamama hétévesen kezdte hét évtizeden átívelő filmes pályafutását. Több mint száz filmben szerepelt. Az ötvenes években már az egyik legnépszerűbb egyiptomi filmsztár volt, amikor hozzáment Omar Sharifhez. A házaspár sok produkcióban  köztük a Mennyei pokol vagy a Várúrnő (Lady of the Castle) című romantikus drámában  dolgozott együtt, húszéves házasságuk alatt azonban Sharif nemzetközi hírneve lassan túlszárnyalta felesége népszerűségét.

Hamamára Egyiptom-szerte úgy tekintettek, mint az arab filmvászon nagyasszonyára. Filmjeiben a nők jogainak szószólója volt, és bírálta a társadalmi igazságtalanságokat.

A díva háromszor ment férjhez, két gyermeke született, Tarek Sharif és Nadia Zulficar. Harmadik férjével, Mohamed Abdel-Vahhábbal haláláig Kairóban élt.

A kép forrása a BBC.

Avatar

Végh Márton

Gondolatban voltam már tanár, író, fényképész, operatőr és vágó. Jelenleg a Debreceni Egyetem kommunikáció- és médiatudomány szakos hallgatójaként az újságírás foglalkoztat leginkább. Ezen a területen úgy érzem kibontakoztathatom írói ambícióimat, ráadásul mindezt összeköthetem filmek iránti rajongásommal, ami egész életemet végigkísérte:

Gyermekként lenyűgözött nagypapám videótékája. Általános iskolásként a kamera előtt, középiskolásként a kamera mögött tevékenykedtem. 2005-ben egy filmes pályázat fődíjaként egy hetes hollywoodi vakáción vehettem részt, majd jegyeket kezeltem a helyi multiplexben. Egyetemi záródolgozatomat a magyar horrorfilmek utáni kutatásnak szenteltem, jelenleg pedig a Filmtekercs gyakornoki programjának köszönhetem, hogy kapcsolatom a filmekkel tovább mélyíthetem.

Add Comment

Click here to post a comment

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya