Hírek

Elhunyt az olasz mozi egyik legnagyobb csillaga, Monica Vitti

A színésznő a Napfogyatkozás c. filmben

90 éves korában meghalt Monica Vitti olasz színésznő, Michelangelo Antonioni egyik legnagyobb múzsája.

Az olasz filmtörténet egyik legjelentősebb alkotóját veszítettük el: 90 évesen elhunyt Monica Vitti, a 60-as évek európai művészfilmes világának egyik legtehetségesebb színésznője.

Vittit Michelangelo Antonioni alkotásai révén ismerte meg az egész világ.

Annak ellenére is, hogy az 1953-ban lediplomázó friss színésznőt mindig is jobban vonzották a könnyedebb darabok. Színházban kezdte szakmája gyakorlását, de már 1955-ben megkapta első igazi filmes szerepét. Ezt aztán egy közel 40 éves pályafutás követett, amelyben vegyesen találunk ugyan mozi és tévéfilmeket, sőt egy-két sorozatszerep is felbukkan, Monica Vitti elsősorban a nagyképernyő királynője volt.

És ehhez nagyban hozzájárult, hogy olyan Antonioni filmekben kapott főszerepet, mint Az éjszaka, a Napfogyatkozás és a Vörös sivatag, amely a rendező első színes munkája volt.

Noha később a vígjátékok felé fordult a színésznő és számos filmet készített Mario Monicelli rendezővel, barátsága megmaradt Antonionival.

Pályafutása során számos rangos kitüntetés érte Monica Vittit: elhozta Berlinből az Ezüst Medvét, jelölték BAFTA-díjra, számtalan olasz Golden Globe-ot kapott, valamint 1995-ben a Velencei Filmfesztivál Arany Oroszlánnal ünnepelte filmes karrierjét.

Utoljára 1992-ben szerepelt a képernyőn Vitti a Mondd, szeretsz engem? című tévéfilmben. Az elmúlt évtizedeket a nyilvánosságtól elvonultan töltötte az Alzheimer-kórban szenvedő színésznő. Tegnap pedig végleg eltávozott tőlünk.

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com