Hírek

Elhunyt Ben Cross, a Tűzszekerek főszereplője

72 éves korában hunyt el Ben Cross angol színész, aki többek közt a brit olimpikon, Harold Abrahams eljátszása nyomán vált ismertté, ahol Vangelis zenéjére győzedelmeskedett. Tíz napja fejezte be legutolsó filmjének forgatását.

Harry Bernard Crossként látta meg a napvilágot az augusztus 18-án elhunyt színész. Egészen fiatalon belefogott már a színjátszásba, de volt idő, mikor ablakmosóként, pincérként vagy ácsként kereste kenyerét. 22 évesen azonban felvették a londoni Királyi Művészeti Akadémiára – pár évvel később,

1976-ban pedig első filmszerepét is megkapta A híd túl messze van című háborús drámában.

Filmszerepei mellett színházi alakításai is nagy sikereket értek el. A Chicago című darabban egy vagány ügyvédet alakított, eközben pedig az 1981-es Tűzszekerekben játszott olimpikon futót Ian Holm és John Gielgud oldalán. Széles körben dicsérték alakítását, a film pedig Oscar-fődíjassá vált abban az évben.

Ben Cross a 2009-es Star Trekben

Ben Crosst a látványos sikerei ellenére nem ölelte keblére Hollywood – annak ellenére, hogy olykor megfordult nagykaliberű projektekben. Az 1995-ös Az első lovagban az intrikus Malagant herceg szerepében emlékezhetünk rá, a 2009-es Star Trekben pedig Spock édesapját, a vulkáni tudós Sareket alakította.

A színész gyors lefolyású betegség okán vesztette életét.

Két filmje, a Netflixre készülő Last Letter from Your Lover (Shailene Woodley és Felicity Jones főszereplésével), valamint a The Devil’s Light című horrorfilm még bemutatásra várnak. Utóbbi ördögűzős moziban egy bíborost játszik – a forgatást pedig tíz nappal a halála előtt fejezte be.

Avatar

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel a Magazin és Moziban rovat szerkesztője. Kedvencei az életszagú, morális kérdéseket feszegető filmek, a kamaradarabok és az igényes blockbusterek.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A szuperhősök már ezerszer megmentették a világot a moziban. Mi a helyzet a tévével?

A VLOGtekercs ebben a hónapban a képregényadaptációk közül azokkal foglalkozik, amik nem a mozit célozzák. A tévében és a streaming-szolgáltatókon sorra érkeznek azok a képregényfeldolgozások amik valamilyen módon különlegesek, ráadásul nem csak saját kategóriájukban. A szuperhősök már meghódították a teljes popkultúrát, beleértve a kiképernyőt is, most megmutatjuk, hogyan!

Műsorvezető: Németh Míra

Szöveg: Vida László

Vágó: Nagy Tibor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya