Hírek

Elhunyt Bob Rafelson, az Öt könnyű darab rendezője

89 évesen szerettei körében meghalt Bob Rafelson rendező, író és producer, a hollywoodi reneszánsz egyik legmeghatározóbb alakja.

 Rafelson hét alkalommal dolgozott együtt Jack Nicholsonnal, ezek közül ő játszotta a főszerepet a rendező két, talán leghíresebb filmjében, az 1970-es Öt könnyű darabban és a ’81-es A postás mindig kétszer csenget-ben is, előbbiért pedig legjobb producer és író kategóriában Oscarra jelölték. Egy évvel később Peter Bogdanovich áttörést jelentő filmjének, Az utolsó mozielőadásnak volt producere.

De nem csak a filmvilágban tett le maradandót az asztalra: a ’60-as években induló Monkees nevű zenekar alapítótagja volt. A bandának érdekes történelme van: egy NBC-sorozat miatt válogatták össze annak tagjait. A sitcom hangulata a The Beatles körül kialakult lázat és általánosságban a saját generációjuk lázadó hozzáállását ragadta meg, különösen az angol együttesről készült film, az Egy nehéz nap éjszakája hangulatára támaszkodva. A The Monkees rövidesen az időszak popkulturális kedvencévé vált, amely ’67-ben Rafelsonnak és alkotótársának, Bert Schneidernek Emmy-díjat hozott.

Rafelson 1986-ban így nyilatkozott saját filmjeiről: „Ha van valami közös bennük, az az, hogy olyan karakterek állnak a középpontban, akik küzdenek a hagyományos társadalmi elvárások terhei ellen.”

Németh Míra

Németh Míra 2019-ben csatlakozott a Filmtekercs csapatához. Miután látta az Amélie csodálatos élete című filmet, 12 évesen döntött úgy, hogy filmekkel akar foglalkozni. Azóta „mindenevő”: szerzői filmeket, blockbustereket, dokumentumfilmeket egyaránt szívesen fogyaszt, különösen kedveli a sajátos rendezői szemléletet, az abszurd humort és a társadalomkritikát a filmekben.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com