Hírek

Elhunyt Böszörményi Zsuzsa

Hatvan éves korában elhunyt Böszörményi Zsuzsa Balázs Béla-díjas és diák Oscar-díjas filmrendező. Péntek hajnalban, hosszan tartó betegség után érte a halál.

Böszörményi Zsuzsa 1961. augusztus 16-án született Budapesten. Édesapja Böszörményi Géza Kossuth-díjas filmrendező, édesanyja Gyarmathy Lívia Kossuth-díjas filmrendező. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán dokumentumfilm rendezőként végzett 1991-ben. Az Egyszer volt, hol nem volt című diplomafilmje, amely egy intézeti kislány és az őt magához vevő idős asszony kapcsolatának története, elnyerte a legjobb külföldi filmnek járó diák Oscart.

Ezzel elhozta ez első magyar Diák Oscar-díjat!

Nézz magyar Diák Oscar-nyertes filmeket egy teljes hétig!

További fesztiválsikereket aratott Cannes-ban, Nyon-ban és Londonban. 1998-ban házasságot kötött Kai Salminen filmrendezővel, akivel egy lányuk született 1998-ban. Böszörményi Zsuzsa  forgatókönyvíróként, rendezőként, színészként és producerként is aktív volt.

Első nagyjátékfilmje, az 1995-ös Vörös Kolibri a női sorssal foglalkozik a zűrzavaros közép-kelet-európai viszonyok közepette. Ourense-ben a Legjobb európai film, a Kalkuttai Nemzetközi Filmfesztiválon a Legjobb első film díját kapta. Második játékfilmje, 2004-ben a Mélyen őrzött titkok a 35. Magyar Filmszemlén a Legjobb rendezés díját kapta, amit több nemzetközi díj is követett.

Utolsó rendezése egy 50 perces dokumentumfilm 580 méter – Kárai Sándor “Keszeg” bányásznaplója címmel.

A Magyar Filmművészek Szövetségének közleménye szerint Böszörményi Zsuzsa a Filmjus Egyesület Kuratóriumának tagjaként kivételes szociális érzékenységgel és megértéssel dolgozott hosszú ideje a nehéz helyzetbe került kollégák megsegítésén.

Keleti Léda

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com