Hírek

Elhunyt Bud Spencer, több generáció kedvence

budspencer_fbBud Spencer fiatalkorában úszó és vízilabdázóként indult, de színészként vált híressé, leginkább a Piedone-filmjeivel és a Terence Hill-el közös filmjeivel. Bud már életében a filmtörténet legendás alakjává vált.

Bud Spencer 1929-ben, Carlo Pedersoli néven jött a világra Nápolyban, s mindig is ezt a várost tekintette hazájának. Sikeres sportolóként indult: ő volt az első olasz úszó, aki 100 m-es gyorsúszásban egy perc alatti eredményt ért el. Tanulmányi eredményei kezdetektől egészen kimagaslóak voltak. Gimnázium után a római egyetem vegyészkarára jelentkezett. Egyetemi tanulmányait azonban meg kellett szakítania, mert a család 1947-ben Braziliába költözött, ahonnan ő 1948 végén visszatelepült. Ekkor folytatta az egyetemet, de már a jogi karon. Emellett a sportolásnak sem fordított hátat: 1949-ben mellúszásban olasz bajnoki címet nyert, majd 1950-ben a 100 méteres gyorsúszásban aratott sikert. De miután 1967-ben aláírta első hollywoodi szerződését, visszavonult az aktív sportolástól.

Bár már korábban is felbukkant filmekben – az első, amiben szerepelt, a Quel fantasma di mio marito volt –, de csak első tengeren túli megbízásától, az Isten megbocsát, én nem című filmjétől szánta magát, hogy felhagyjon sportolói pályafutásával, és Amerikát válassza szülőhazája helyett. Ennek a filmnek a forgatásán növesztette meg szakállát, vette fel a Bud Spencer művésznevet, és ekkor ismerkedett meg Terence Hill-lel is. 1967-től 1985-ig tizenhét filmben szerepeltek együtt, mely hírnevet szerzett számukra és emellett legendává tette a párosukat.

1985-ben aztán mindketten külön utakra tértek: Spencer megalapította saját légitársaságát, a Mistral Airt, melyet később eladott, hogy beindíthassa saját étteremláncát Bud Food néven. 1994-ben ismét összeállt a legendás páros egy utolsó közös film, a Bunyó karácsonyig forgatására, ezután útjaik végleg különváltak. Azóta csak önálló filmjei voltak, egyre kisebb számban, mígnem 2003-ban végleg abbahagyta. 2010-ben még utoljára visszatért az I delitti del cuoco című filmsorozatban, amelyet három évvel később a magyar nézők is láthattak az RTL 2-n Nincs kettő séf nélkül címmel. Bud Spencert ekkor már Papp János szinkronizálta, miután állandó hangjai, Bujtor István és Kránitz Lajos is elhunytak. 2010-ben Terence Hill-lel együtt életművéért elnyerte a David di Donatello-díjat.

bud-terence

Bud Spencer a politikai pályával is megpróbálkozott, 2005-ben jelöltként indult Lazióban a regionális tanácsnokok választásán a Forza Italia párt színeiben, de alulmaradt. A Különben dühbe jövök címmel megjelent önéletrajzi könyve 2010-ben megjelent magyarul is.

Halálhírét fia, Giuseppe Pedersoli jelentette be. Azt mondta: 86 éves édesapja nem szenvedett, csendesen ment el 2016. június 27-én hétfőn 18 óra 15 perckor. Mielőtt eltávozott, utoljára azt mondta: köszönöm!

Argejó Éva

Argejó Éva szociológiát és filozófiát tanult az ELTE-n, a Magyar Televízió kulturális műsorának (Múzsa) szerkesztője volt, jelenleg az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának munkatársa. Specializációja a társadalmi dráma, a sci-fi, a fantasy és a thriller.