Hírek

Elhunyt Carrie Fisher

Örökké Leia hercegnőként marad meg az emlékezetünkben: a mai napon, hatvanéves korában elhunyt Carrie Fisher. 

2016 még az utolsó napjaiban is belerúg az emberiségbe. Az ezernyi borzasztó esemény, a számtalan ikonikus alak távozásának sora csak nem áll meg. December 27-én elhunyt Carrie Fisher, aki elsősorban az eredeti Csillagok háborúja trilógia Leia hercegnőjeként vált híressé. A színésznő pénteken került kórházba szívinfarktussal, ahol nem tudták megmenteni. Ma reggel távozott közülünk.

Fisher Kaliforniában született 1956-ban, egy énekes és egy színésznő gyereke volt. Londonban és New Yorkban folytatta felsőfokú tanulmányait művészeti szakon, azonban egyiket sem fejezte be – utóbbit már a Csillagok háborúja miatt. Színészként 19 évesen a Sampon c. filmben mutatkozott be Warren Beatty, Julie Christie és Goldie Hawn oldalán, két évvel később pedig már jött George Lucas ikonikus mozija. Fishert lenyűgözte a fantasy forgatókönyve, ugyanakkor úgy érezte, kevesen lesznek fogékonyak a történetre – ma már tudjuk, mekkorát tévedett.

Egyszer eljátszotta Carrie Fisher alteregóját

Az eredeti trilógia színészei közül Harrison Fordnak indult be a leginkább a filmes karaktere, Mark Hamill szinte teljesen eltűnt, Fisher is visszahúzódott, de valahogy mindig a tűz közelében maradt. Szerepelt a Hannah és nővéreiben, a Blues Brothersben, valamint a Harry és Sallyben is. A kétezres évekből nekem leginkább a Sikoly 3maradt meg, amelyben egy nőt játszott, akit tévesen összekevernek Carrie Fisherrel. Volt humora, az tény.

Azt viszont már kevesen tudják, hogy nem egyszerűen csak színésznő volt. Írt: regényeket, színdarabokat és forgatókönyvet is. Önéletrajzi regényéből sok mindent megtudhattunk, hiszen idén jelent meg (The Princess Diarist címmel) – többek között azt is, hogy viszonya volt Harrison Forddal, Paul Simonnal (a Simon and Garfunkelből), de még James Blunttal is.

Az biztos, hogy izgalmas élete volt.

(Utolsó ismert felvétele.)

Tóth Nándor Tamás

Tóth Nándor Tamás külpolitikai és kulturális újságíró volt. A kettő metszetéből alakult ki filmes specializációja: a politikai témájú és a társadalmi változásokat feldolgozó filmek, valamint a Mediterrán-térség, Németország és Latin-Amerika filmművészete. A Filmtekercs Egyesület pénzügyi vezetője. tothnandor@filmtekercs.hu

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com