Hírek

Elhunyt Christopher Plummer

Újabb legenda hagyott itt minket: a 91 éves Christopher Plummertől tegnap kellett elbúcsúzni.

Sidney Lumet 1958-as Stage Struck című filmjével indult Plummer nagyjátékfilmes karrierje, és egészen 2019-ig meg sem állt a munkával. Bár két Tony-díj, két Emmy és egy Oscar is a birtokában volt, az nem mondható, hogy pályája teljes hosszában elhalmozták volna a rangos elismerésekkel. Plummer az a színész volt, akinek voltak nagy dobásai a pályája elején és derekán, de legfőképpen a 60-as, 70-es és 80-as éveiben pörgött a karrierje.

Bár A muzsika hangja Von Trapp kapitányaként örökké beírta magát a filmszeretők szívébe,

a 2010-es Az utolsó állomásért jelölte csak az Akadémia először, ahol Tolsztojt alakította. 82 évesen azonban megnyerte a szobrot a Kezdőkben nyújtott mellékszerepéért – melyben egy idős korában coming outoló édesapát játszik –, ezzel pedig ő lett az átadó történetének legidősebb győztese a színészi kategóriában.

Később, 88 éves korában A világ összes pénze utolsó pillanatos mellékszerepéért is felterjesztették, így a legidősebb színészi jelölt rekordja is nála landolt. Jeleneteit a filmhez a bemutató előtti utolsó két hétben rögzítették, de senki nem lepődött meg, Plummer mennyire magabiztosan valósította meg a kapzsi milliárdost.

A teljesség igénye nélkül – hiszen körülbelül 100 filmet készített az elmúlt évtizedek során – emlékezetes volt továbbá A bennfentes, az Egy csodálatos elme, a 12 majom, A belső ember, a Doctor Parnassus és a képzelet birodalma, az Emlékezz! és a Fel! című filmekben. Egyik utolsó szerepe pedig a Tőrbe ejtve elhunyt krimiírója és családfője volt.

A kanadai születésű színészt connecticuti otthonában érte a halál.

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel 2017-ben csatlakozott a Filmtekercs szerkesztőségéhez, 2018 és 2022 között szerkesztőként segítette a lap mindennapi működését. Bár celluloid-mindenevő, kedvencei a morális kérdéseket feszegető filmek, a kamaradarabok, az igényes blockbusterek, emellett szenvedélyes katasztrófaturista is, így nincs olyan egy-kétpontos film, amely ne keltené fel az érdeklődését.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com