Hírek

Elhunyt Colin Welland, a Tűzszekerek Oscar-díjas forgatókönyvírója

Colin Welland in 1978. Photograph: Associated/Rex Shutterstock
Colin Welland in 1978. Photograph: Associated/Rex Shutterstock
Colin Welland in 1978. Photograph: Associated/Rex Shutterstock
Colin Welland in 1978. Photograph: Associated/Rex Shutterstock

Nyolcvanegy éves korában elhunyt Colin Welland, a Tűzszekerek című film Oscar-díjas forgatókönyvírója.

Családja közlése szerint Welland hétfőn halt meg álmában, az Alzheimer-kórral folytatott hosszas küzdelem után.

A színészként is tevékeny író 1982-ben vette át a legjobb eredeti forgatókönyvért járó Oscar-díjat a Tűzszekerek című klasszikusért, amely az 1924-es olimpiai játékok két atlétájáról szól. Köszönőbeszédében hangzott el az azóta legendássá vált mondata, miszerint „Jönnek a britek”.

A Liverpoolból származó Welland édesapja kezdetben nem akarta, hogy fia színészkedéssel foglalkozzon és a tanári pálya irányába terelgette. Welland 26 évesen kapta meg első színházi szerepét: Harold Pinter A születésnap című darabjának főszerepét játszotta a manchesteri Library Theatre-ben.

Később rövid ideig a BBC hírolvasója volt, majd pár évre csatlakozott az 1962 és 1978 között futó, Z Cars című televíziós drámasorozat szereplőgárdájához, ami meghozta számára a hírnevet – idézte fel a BBC News.

Sikeresen ötvözve színészi és írói karrierjét, 1971-ben televíziós BAFTA-díjat kapott forgatókönyveiért, és ugyanebben az évben a legjobb mellékszereplőnek járó BAFTA-díjat is elnyerte a Kes című filmben nyújtott alakításáért.

Welland nevéhez olyan filmek forgatókönyvei fűződnek, mint az 1979-es Jenkik Vanessa Redgrave és Richard Gere főszereplésével, valamint az 1989-es Forrongó évszak. Színészként Dustin Hoffman oldalán tűnt fel az 1971-es Szalmakutyákban és játszott az Ian Fleming titkos életében (1990) is.

Saját darabjainak többsége Anglia északi részén játszódik és – mint a BBC-nek egyszer nyilatkozta – munkái „általában az egyént éltetik a rendszerrel szemben”.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com