Hírek

Elhunyt Cormac McCarthy, a Nem vénnek való vidék legendás írója

Forrás: Mark Von Holden/Getty Images for Dimension Films)

A Pulitzer-díjas író, Cormac McCarthy 89 éves volt, nevéhez olyan regényeket köthetünk, mint a Vérmeridián, Az út vagy a Nem vénnek való vidék. Utóbbi kettőből nagysikerű filmadaptáció is készült, a Vérmeridián forgatókönyvének írása pedig éppen folyamatban volt.

Cormac McCarthy halálának hírét fia, John McCarthy is megerősítette. Az írót természetes halál érte, új-mexikói otthonának nyugalmában – írja a Slashfilm.

Írásmódjában James Joyce és William Faulkner nagysikerű írók hatását vélhetjük felfedezni, melynek fő ismertetője a minimalista központozás használata, mellyel McCarthy a maximális világosságra, érthetőségre törekedett. McCarthy ábrázolásmódjának filmre vitele különös kihívást jelentett, azonban a Coen testvérek által rendezett műve, a Nem vénnek való vidék 2008-ban elnyerte az Oscar-díjat a Legjobb film kategóriában.

McCarthy a való életben is az egyszerűség híve volt, elvonultan és szerényen élt.

Első sikere az 1992-es Vad lovakhoz köthető, mellyel elnyerte az Egyesült Államok Nemzeti Könyvdíját. A regényből film is készült, Matt Damon és Penélope Cruz főszereplésével, azonban a filmes sikert a már említett Oscar-díjas alkotás, valamint a 2009-es Az út teljesítette be.

Az pedig még a jövő zenéje, hogy a John Hillcoat rendezésében készülő Vérmeridián forgatókönyvének befejezésére ki lesz alkalmas, mindenesetre Cormac McCarthy életművével feladta a leckét utódjának.

Merkl Nóra

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com