Hírek

Elhunyt Danny Aiello, a bűnfilmek sokoldalú színésze

Danny Aiello

A művész, akit a Szemet szemért című filmben nyújtott alakításáért Oscarra jelöltek, 86 éves volt.

Rövid betegség után, péntekre virradóra egy New Jersey-i kórházban meghalt Danny Aiello amerikai színész. Aiellót többek között A keresztapa II., A jónevű senki, a Kojak, A tisztesség ára, a Volt egyszer egy Amerika, a Kairó bíbor rózsája, a Holdkórosok vagy a Jákob lajtorjája című filmekben is láthatta a közönség, de színházban is sokat játszott, és számos televíziós produkcióban is szerepelt.

Halálhírét szóvivője, Tracey Miller erősítette meg, értesült róla a Deadline.

Aiello 1933. június 20-án hatgyermekes olasz bevándorló családban született New Yorkban. Nehéz gyermekkora volt, apja, Daniel elhagyta a családot. Dannyt és testvéreit vak édesanyja nevelte fel. Aiello azért, hogy bekerülhessen az amerikai hadseregbe, meghamisította korát, így 16 éves korától éveken át hazáját szolgálhatta.

Intézményi keretek között sosem tanulta a színjátszást. Filmes áttörése 1973-ban következett be, amikor mellékszerepet kapott egy baseball témájú drámában, a Bang the Drum Slowlyban, melynek főszereplője Robert De Niro volt. A következő évben aztán jött az alakítás, ami Hollywood élvonalába repítette a színészt: Tony Rosato gengszterének szerepe Francis Ford Coppola filmjében, A keresztapa II.-ben. Emlékezetes szerepformálásai voltak még Woody Allen több mozijában (Kairó bíbor rózsája, A rádió aranykora) és színdarabjában is.

Danny Aiello Szemet szemért
Szemet szemért: Danny Aiello

További híres filmjei és szerepei voltak: Volt egyszer egy  Amerika, Holdkórosok, Harlemi éjszakákHudson HawkRuby, Léon, a profi , 2 nap a völgyben.

Aiellót a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában Oscarra jelölték a pizzériatulajdonos, Sal Frangione szerepéért Spike Lee Szemet szemért című 1989-es filmjében.

Annak ellenére, hogy mozifilmekben lett ismertté, Aiello számos tévéfilmben, sorozatban Broadway és off-Broadway darabban is szerepelt.

Aiello énekesnek sem volt utolsó. Lasse Hallström Egyszer fent… /Az igazi című filmjében ő énekelte a Fly to the Moon című dalt, de emellett több albuma is megjelent jazz műfajban a 2000-es évek elején.

Madonna 1986-os videójában, a Papa Don’t Preach című klipben ő alakította a díva édesapját.

2014-ben Csak akkor tudom, ki vagyok, ha valaki más vagyok címmel adta ki memoárját. Feleségével, Sandy Cohennel több mint 60 évig voltak házasok, négy gyermekük született. A negyedik fiú, III. Danny Aiello 2010-ben rákban halt meg.

Szabó Zsolt Szilveszter

Szabó Zsolt Szilveszter

Szabó Zsolt Szilveszter a szombathelyi BDF-en végzett mozgókép- és médiakultúra szakon. 25 éve foglalkozik filmekkel. Specializációja a sci-fi, a szerzői filmek, a zsánermozik szerzői változatai és a bizarr műfajkevercsek. Szívesen bíbelődik rebellis, besorolhatatlan alkotók műveivel. Kinematográfus istensége Tarkovszkij és nagyra tartja Enyedi Ildikó művészetét.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A melodráma igenis több a túlcsorduló érzelmektől. Viszont ehhez vajon az kell, hogy a szerelem beteljesületlen maradjon?

A VLOGtekercs ehavi adásában Spike Jonze A nő és Marc Webb 500 nap nyár című filmjei kerülnek terítékre. Bemutatjuk, hogy a melodráma (minden felszínes vélemény ellenére) nem feltétlenül süpped középszerűségbe. A két film összehasonlításával kiütköznek a műfajban rejlő lehetőségek, valamint az is, hogy azon túl miben újítanak az alkotók.

Műsorvezetők: Énekes Gábor
Szöveg: Énekes Gábor
Vágó: Nagy Tibor
Főcím: Gyenes Dániel
Projektvezető: Nagy Tibor
Producer: Molnár Kata Orsolya