Hírek

Elhunyt David Prowse, Darth Vader megformálója

85 éves korában hunyt el a brit testépítő, aki hatalmas termetét kölcsönözte annak a karakternek, melytől egy egész galaxis rettegett.

Nagyon trükkös volt a Csillagok háborújában a sötét nagyúr, Darth Vader eljátszása. Az eredeti trilógia során három különböző színészt is alkalmaztak a karakter megformálására. A feketebőrű James Earl Jones szolgáltatta a figura mély hangját – ám amikor lekerült róla a sisak, már a fehér Sebastian Shaw rejtőzött a maszk alatt. A három film során azonban végig David Prowse jelenítette meg a rajongók milliói számára Darth Vadert.

Prowse súlyemelőbajnok volt, többek közt Arnold Schwarzeneggerrel és Lou Ferrignóval is barátságban állt. Legnagyobb filmes sikere a Star Wars-széria halhatatlan szerepe volt, de játszott korábban Stanley Kubrick Mechanikus narancsában és Terry Gilliam Jabberwocky című vígjátékában is. Szerepeit többnyire 198 centiméteres magassága és fizikai ereje miatt kapta meg.

A Star Warst követő életéről dokumentumfilm is készült. Az I Am Your Father című alkotás Prowse alulértékelt mivoltát járja körbe.

David Prowse rövid betegséget követően halt meg, ennél részletesebb információt még nem hoztak nyilvánosságra.

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel 2017-ben csatlakozott a Filmtekercs szerkesztőségéhez, 2018 és 2022 között szerkesztőként segítette a lap mindennapi működését. Bár celluloid-mindenevő, kedvencei a morális kérdéseket feszegető filmek, a kamaradarabok, az igényes blockbusterek, emellett szenvedélyes katasztrófaturista is, így nincs olyan egy-kétpontos film, amely ne keltené fel az érdeklődését.