Hírek

Elhunyt Donald Sutherland

88 éves korában halt meg Donald Sutherland hollywoodi legenda, aki hosszú betegséget követően hagyott itt minket, maga mögött pedig egy olyan filmörökséget, amit bárki joggal irigyelhet.

Skót, angol és német felmenők gyermekeként született a kanadai illetőségű Donald Sutherland, aki először a hatvanas években tette le markánsan a névjegyét a filmvilág fővárosában. A piszkos tizenkettővel, később a M.A.S.H. és a Kelly hősei című klasszikusokkal egycsapásra az egyik legmegbízhatóbb színészek közé avanzsált az amerikai piacon. Jóformán nem volt megállás karrierje során, ugyanis Sutherland, ha nem is mindig a legfontosabb szerepeket kapta meg, azt mindig képes volt elérni, hogy a néző teljes egészében rá fókuszáljon, mikor a színen van.

Karrierje elején Alan J. Pakula rendezésében, a Klute című filmben Jane Fonda alakította partnerét. A színésznő később Oscart nyert az alakításáért, amit úgy kommentált, hogy Sutherlandnek is nagy szerepe van ebben, hiszen „rendkívül intenzív érzéseket élt át” vele a forgatás során. A két színész akkortájt viszonyt folytatott, amely a Variety cikke szerint Sutherland háborúellenes agendájára is erős hatást gyakorolt. Pacifista aktivizmusa élete végéig kitartott.

199 mozgóképes alakítás és megannyi színházi munka áll

a 88 éves korában elhunyt színész mögött. Emmy-, Golden Globe- és Critics’ Choice-díjjal is honorálták karrierje során, és bár érthetetlen, ő egy azon színészek közül, akit soha nem jelöltek Oscar-díjra alakítása miatt. Az Akadémia mindezt 2018-ban igyekezett kompenzálni, amikor odaítéltek számára egy életműdíjat.

Nehéz is összefoglalni ezt a hét évtizeden átívelő filmes karriert. A legfontosabb szerepeit olyan filmekben játszotta, mint az Átlagemberek, A testrablók támadása, az X polgártárs, A sas leszállt, a Huszadik század vagy a Ne nézz vissza! Kiemelkedő mellékalakokat hozott a JFK – A nyitott dossziéban, a Party zónában, a Lánglovagokban, de ugyancsak sokan ismerhetik őt Az éhezők viadala-szériából a megátalkodott Snow elnökként, vagy a Büszkeség és balítélet jóságos Mr. Bennettjeként.

Fiával, Kiefer Sutherlanddel közösen alakított a Ha ölni kell és a Forsaken című filmekben. Utolsó szerepe Az igazság embere: Bass Reeves című sorozatban volt, amely tavaly landolt a tévéképernyőkön.

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel 2017-ben csatlakozott a Filmtekercs szerkesztőségéhez, 2018 és 2022 között szerkesztőként segítette a lap mindennapi működését. Bár celluloid-mindenevő, kedvencei a morális kérdéseket feszegető filmek, a kamaradarabok, az igényes blockbusterek, emellett szenvedélyes katasztrófaturista is, így nincs olyan egy-kétpontos film, amely ne keltené fel az érdeklődését.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com