Hírek

Elhunyt Erkel András animációs filmproducer

Erkel András (1962-2014)

Erkel András (1962-2014)Hosszú, türelemmel viselt betegségben, 53 évesen elhunyt Erkel András animációs filmproducer – közölte a család szerda este az MTI-vel.

Erkel András a magyar és európai animációs filmgyártás meghatározó alakja volt. Frank Zappa, Michael Jackson, John Coates, Csupó Gábor és Varga Csaba mellett számos világszerte ismert alkotó- és előadóművésszel dolgozott együtt. A vezetésével készült tévé- és mozifilmek a legrangosabb nemzetközi díjakat nyerték el, a Berlini Ezüst Medvétől az Annecy Kristályig – olvasható a család közleményében.

Erkel András 1962-ben született Budapesten. 1988-ban Varga Csaba filmrendezővel megalapította a Varga Stúdiót, majd 1996-ban Londonban alapított stúdiót John Coates brit filmrendezővel.

Nemzetközi karrierje 1990-ben indult, a Simpson család rajzfilm egyik videoklipjében működött közre producerként. Televíziós producerként többek között a HBO, a Disney, a Warner Bros. és a National Geographic médiavállalatoknak szállított filmeket. Gyártott csatornaazonosító szpotokat a Cartoon Network és a Minimax gyerekcsatornáknak.

Produceri tevékenysége mellett 2005-től a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen tanított. Szintén 2005-től a Baestarts Stúdió vezetője volt.

Számos filmszakmai szervezetben vállalt tevékenységet. 2008-ban felkérést kapott a malajziai kormánytól, hogy járuljon hozzá szakmai tanácsaival a helyi digitális animációs filmgyártás elindításához.

2010-ben első díjat nyert a 41. Filmszemle rövidfilm kategóriájában.

Címkék
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com