Hírek

Elhunyt Földi Teri színművész

Földi Teri, Jászai Mari-díjas művészt színházi szerepein kívül televízióból, hazai filmekből is ismerhettük, és több nagy sikerű mozidarabban világsztároknak kölcsönözte a hangját.

86 éves korában eltávozott Földi Teri, Jászai Mari-díjas művész, a Vígszínház egykori tagja, televíziós és szinkronszínész – adta hírül honlapján a Vígszínház.

Földi Teri Martonvásáron született, 1934. január 24-én. 1955-ben, a Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzése után a győri Kisfaludy Színházhoz szerződött, majd 1958 és 1964 között a Szegedi Nemzeti Színház színművésze volt. Olyan nagy Shakespeare-hősnőket alakított, mint Ophelia, Viola, Mária vagy Hermia. Megformálta Arthur Miller A bűnbeesés utánjának Anyáját, Molnár Ferenc Liliomjának Hollundernéjét, Bertolt Brecht Koldusoperájának Pollyját, Bródy Sándor A tanítónő című darabjának címszerepét, Makszim Gorkij Éjjeli menedékhely című művének Natasáját.

1964 és 1989 között a Vígszínház társulatának volt a tagja.

Ez idő alatt olyan emblematikus előadásokban játszott, mint A vörös postakocsi Kapás Dezső, az Orfeusz alászáll Ruszt József rendezésében, a Székely Gábor rendezte Macskajáték, a Szikora János által színpadra állított Veszedelmes viszonyok, a Macska a forró bádogtetőn Horvai István, Az öreg hölgy látogatása, vagy a Vérnász. Utoljára az Iglódi István által rendezett, nagy sikerű Csókos asszony című operettben láthatták a Vígszínház nézői.

Eközben több ikonikus filmben és tévéjátékban is szerepelt, mint például

az Ifjú szívvel, az Esős vasárnap, a Tüskevár, a Szerencsés Dániel, a Napló gyermekeimnek, az Égető Eszter, vagy a De kik azok a Lumnitzer nővérek?

A Szomszédok című sorozatban 1996-tól ő alakította Mimikét, a postáskisasszonyt, Kutya úr barátnőjét. 2007-ben tűnt fel a vásznon utoljára. A Konyec – Az utolsó csekk a pohárban című filmben Keres Emillel rebellis nyugdíjas párt játszottak.

Konyec – Az utolsó csekk a pohárban (2007)

Hangjáról is sokan ismerik. Számos nagy sikerű filmben szinkronizálta Glenn Close-t vagy Jane Fondát. Kölcsönözte a hangját Helen Mirren vagy Faye Dunaway színésznőknek is. Az ő hangján szólal meg magyarul a Szívek Szállodájában Emily Gilmore (Kelly Bishop), a Sissiben a címszereplő édesanyja, Ludovika (Magda Schneider). Dargay Attila klasszikusában,

a Vukban a kis róka édesanyjának, Ínynek adta a hangját, míg a Nils Holgersson csodálatos utazása a vadludakkal című rajzfilmben a Mesélőnek.

Földi Teri tíz éven át Vitray Tamás műsorvezető felesége volt. Egy lánya született. 1963-ban Jászai Mari-díjjal tüntették ki. 1990-ben megkapta a Gobbi Hilda által alapított Aase-díjat, 1994-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjét vehette át. 2000 és 2004 között az Aase-díj kuratóriumának tagja volt.

Avatar

Szabó Zsolt Szilveszter

Szabó Zsolt Szilveszter a szombathelyi BDF-en végzett mozgókép- és médiakultúra szakon. 25 éve foglalkozik filmekkel. Specializációja a sci-fi, a szerzői filmek, a zsánermozik szerzői változatai és a bizarr műfajkevercsek. Szívesen bíbelődik rebellis, besorolhatatlan alkotók műveivel. Cinematográfus istensége Tarkovszkij és nagyra tartja Enyedi Ildikó művészetét.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A szuperhősök már ezerszer megmentették a világot a moziban. Mi a helyzet a tévével?

A VLOGtekercs ebben a hónapban a képregényadaptációk közül azokkal foglalkozik, amik nem a mozit célozzák. A tévében és a streaming-szolgáltatókon sorra érkeznek azok a képregényfeldolgozások amik valamilyen módon különlegesek, ráadásul nem csak saját kategóriájukban. A szuperhősök már meghódították a teljes popkultúrát, beleértve a kiképernyőt is, most megmutatjuk, hogyan!

Műsorvezető: Németh Míra

Szöveg: Vida László

Vágó: Nagy Tibor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya