Hírek

Elhunyt Franco Zeffirelli

Életének 96. évében elhunyt az ünnepelt olasz rendező, Franco Zeffirelli. Az ötvenes évek óta forgatott filmeket, legismertebbek a Shakespeare-adaptációi voltak.

Hosszú betegség után római otthonában hunyt el Franco Zeffirelli olasz rendező, a hírt a fia, Luciano jelentette be. Zeffirelli igazi polihisztor volt, nemcsak filmekkel dolgozott, de színdarabokkal és operákkal is – írja a The Guardian. Az ötvenes évek végén kezdte meg filmrendezői karrierjét: első filmje, a Kemping, 1958-ban jelent meg, az utolsó, a Mindörökké Callas, 2002-ben.

A leghíresebb alkotásai talán az operafeldolgozások voltak. A makrancos hölgy, a Rómeó és Júlia vagy a Napfivér, Holdnővér igazán jellemző darabjai az életművének, ám nem minden rendezése lett átütő siker. Több azóta világhírű színész karrierjének elindításában is segédkezett: például az ő Végtelen szerelmében debütált Tom Cruise és James Spader. 1990-ben az addig akcióhősként szereplő Mel Gibsont kérte fel a Hamlet-adaptációjának főszerepére. Több operafilmet készített együtt Plácido Domingóval, a Három Tenor egyikével.

Zeffirelli A názáreti Jézus forgatásán

Zeffirelli imádta a zenét, műveiben az örök értékeket és az emberi érzelmeket vizsgálta. Hősei rendre a boldogságukat keresik, miközben vallási vagy társadalmi szabályok nyomják el őket. 2017-ben kulturális központ nyílt a szülővárosában, Firenzében, amely az ő nevét kapta: ebben állandó kiállításokon ismerhetjük meg munkásságát, életét, valamint számos díszlet- és jelmeztervet is kiállítottak az operáiból.

Vida László

Vida László a Debreceni Egyetem kommunikáció- és médiatudományi szakának újságíró specializációján végzett. Szakterülete a sci-fi, a fantasy, a képregényfilmek és bármi, aminek videojátékokhoz van köze.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com