Fókuszban Hírek

Elhunyt Gene Wilder, a hetvenes évek emblematikus komikusa

gene_wilder83 éves korában elhunyt a ’70-es és ’80-as évek ikonikus színésze, Gene Wilder, akinek többek között Willy Wonka megformálását is köszönhettük.

Gene Wilder, amerikai színész, a hatvanas évek elején kezdte pályafutását, akkor még tévésorozatokban kapott kisebb-nagyobb szerepeket. A nagy áttörést Mel Brooks 1967-es vígjátéka, a Katasztrofális siker hozta meg neki, ezt követően sorra kapta a vígjáték szerepeket. Legnagyobb sikerei közé tartozik a Willy Wonka és a csokoládégyár, az Amit tudni akarsz a szexről, az Ifjú Frankenstein és a Dutyi dili.

A ’90-es években népszerűsége visszaesett, a Folt a zsákját című komédia bukása után már csak kisebb tévés szerepeket kapott.

Wilder kapcsán kevesen tudják, de több ízben a rendezéssel is megpróbálkozott: nemcsak főszereplője, de direktora is volt például A világ legnagyobb hősszerelmese és A piros ruhás nő című filmeknek.

Gene Wilder 2016. augusztus 29-én, 83 éves korában hunyt el.

Wehli-Nardai Dorina

Wehli-Nardai Dorina a ZSKF szabad bölcsészet, majd az ELTE BTK filmtudomány szakán diplomázott. 2011 óta a Filmtekercs szerkesztőségének tagja. Specializációja a gender témák, a dráma, a krimi, a thriller, valamint a spanyol, francia, német és távol-keleti film. [email protected]

Hirdetés

Hirdetés