Hírek

Elhunyt Georgij Danyelija szovjet-orosz rendező

Életének 89. évében elhunyt Georgij Danyelija grúz származású szovjet-orosz filmrendező.

A Tbilisziben született és Moszkvában építész szakon végzett művész 1956-ban iratkozott be a Moszfilm filmstúdió rendezői kurzusára. Már első filmjével, a Szerjózsával elnyerte a Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál nagydíját. Az orosz nyelvterületen ma is népszerű alkotásai közé tartozik a Moszkvai séta (Nyikita Mihalkovval a főszerepben), az Áfonya, a Vagány, a Mimino, az Őszi maraton, a Kin-Dza-Dza!, az Útlevél és a Násztya.

Danyelija 1990-ben elnyerte a Szovjetunió népművésze címet, az akkori legmagasabb kulturális kitüntetést, és 1996-ban az Állami díjat is megkapta, 2010-ben, a 80. születésnapja alkalmából pedig A Haza Szolgálatáért érdemrend második fokozatával tüntették ki.

A rendezőt február végén tüdőgyulladással szállították kórházba, és légzésének javítása érdekében orvosai egy időre mesterséges kómába helyezték.

Tonino Guerra, aki mások mellett Michelangelo Antonioni és Federico Fellini forgatókönyvírója volt, azt mondta Danyelijáról: „megtanítja az embert, hogy virágokkal felszórt utcán járjon.”

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com