Hírek

Elhunyt Hildebrand István, a Nemzet Művésze

Hildebrand István

93 évesen elhunyt Hildebrand István Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, operatőr, a Nemzet Művésze.

A filmtörténet meghatározó alakja, aki a magyar filmművészet egyik legjelentősebb operatőri életművével rendelkezik. Hildebrand István március 29-én hunyt el – adta hírül az MTI. Hildebrand István 1928. szeptember 26-án született Budapesten. 1946-1950 között a Színház- és Filmművészeti Főiskola filmoperatőr szakán tanult. Dolgozott az Új Magyar Filmirodánál, a Híradó- és Dokumentumfilmgyárnál, a Hunnia Filmgyárban, majd a Budapest Filmstúdióban, illetve a ’60-as évek elején tanított a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. 1970-től tíz évig a Mafilm Nemzetközi Stúdió, majd 1986-tól a Pannónia Filmstúdió főoperatőre volt.

Hildebrand a ’60-’70-es évek legnépszerűbb alkotásain dolgozott. Ő volt az operatőre az 1960-as Merényletnek és 1965-ben és 1966-ban készült Egy magyar nábob, a Kárpáthy Zoltán és A kőszívű ember fiai című műveknek. Operatőri munkái között vannak az 1963-ban bemutatott Kertes házak utcája és a Foto Háber című alkotások is. Kiválóan jelenítette meg a hatvanas évek végi “frizsiderszocializmust” az 1969-ben bemutatott A veréb is madár című alkotásban, a hetvenes években pedig olyan nemzetközi tévésorozatok operatőre volt, mint a Sztrogoff Mihály és a Mozart, 1980 -ban pedig a Bódy Gábor rendezte Nárcisz és Psyché-ben állt a kamerák mögött. Utolsó munkáinak egyike a máig közkedvelt, szintén 1980-ban készült A Pogány Madonna volt.

Hildebrand István a magyar filmművészet minden műfajban kísérletező operatőre, nemzedékének egyik legtehetségesebb képviselője volt.

Munkáját bravúros, újító technikai megoldások, optikai trükkök jellemzik. Munkásságát több alkalommal is elismerték: 1960-ban Balázs Béla-díjat kapott, 1962-ben és 1967-ben elnyerte a Magyar Filmkritikusok Díját, 1979-ben pedig érdemes művész lett. A Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjét 1994-ben kapta meg, 2004-ben Szkíta Aranyszarvas díjat, 2007-ben Legenda-díjat vehetett át. Magyar Filmszemle életműdíjas (2008) és Magyar Filmkritikusok Díja életműdíjas (2016) lett, 2018-ban megkapta a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál életműdíját. 2019-ben Kossuth-díjat kapott, a Nemzet Művésze díjat pedig 2020-ban vehette át. A róla készült Jelenetek egy operatőr életéből – Hildebrand István legendáriuma című dokumentumfilmet 2015 novemberében mutatták be.

Németh Míra

Németh Míra 2019-ben csatlakozott a Filmtekercs csapatához. Miután látta az Amélie csodálatos élete című filmet, 12 évesen döntött úgy, hogy filmekkel akar foglalkozni. Azóta „mindenevő”: szerzői filmeket, blockbustereket, dokumentumfilmeket egyaránt szívesen fogyaszt, különösen kedveli a sajátos rendezői szemléletet, az abszurd humort és a társadalomkritikát a filmekben.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com