Hírek

Elhunyt Irene Papas, a Zorba, a görög színésznője

Irene Papas

Irene Papas görög színésznő 85 filmben játszott, de leghíresebb alakítása talán a Zorba, a görög című 1964-es alkotáshoz köthető. 96 éves korában hunyt el.

A görög színésznő pályafutása Athénban kezdődött, majd 1953-ban már szerencsésen bekerült egy olasz produkcióba, a Mario Monicelli rendezte Hűtlen asszonyok című vígjátékba, ami egyben a nemzetközi karrierjének kezdetét is jelentette. Szerepelt német, brit, amerikai és más filmekben is. Az ’50-60-as években számos filmben játszott fontosabb szerepet, mint az Attila, az 1961-es Antigoné vagy az 1962-es Elektra.

Igazi sztárrá 1964-ben vált a Zorba, a görög című filmmel. Mihalis Kakogiannis filmjében az özvegyet alakította Anthony Quinn és Alan Bates mellett.

A szenvedélyes Zorba, a görög három Oscar-díjat nyert el!

Zorba, a görög

Nemzetközi jellegét megtartotta a karrierje második szakaszában is, játszott többek között a Z című 1969-es Costa-Gavras rendezte politikai filmben, vagy a 2001-es Corelli kapitány mandolinja című történelmi filmben Nicolas Cage és Penélope Cruz mellett.

Irene Papas első férje a filmrendező Alkis Papas volt, akinek a vezetéknevét megtartotta élete végéig. Titokban kapcsolatban volt Marlon Brando színésszel, amiről csak annak halála után beszélt először a nyilvánosság előtt és bevallotta, hogy élete során hozzá fűzte a legnagyobb szenvedély. Irene Papas 96 éves korában hunyt el, a görög kulturális miniszter a görög szépség filmes megtestesítőjének nevezte őt búcsúbeszédében.

Keleti Léda

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com