Hírek

Elhunyt James Horner, a Titanic és az Avatar zeneszerzője

jameshorner

Meghalt James Horner, a kétszeres Oscar-díjas zeneszerző – írja a Hollywood Reporter. Lezuhant a repülőgép, amit ő maga vezetett. 61 éves volt.

Horner számos jelentős film zenéjét írta, többek között A rettenthetetlen, az Egy csodálatos elme, kettő Star Trek-film és az Apollo 13 fűződik a nevéhez. Rendszeresen együtt dolgozott James Cameronnal, A bolygó neve: Halál, a Titanic és az Avatar mind a világ legsikeresebb filmjei között vannak számon tartva és ebben a zenének is nagy szerepe volt.

A Titanicért rögtön kettő elismerést is kapott, a legjobb zene és a legjobb betétdalért díját is ő vihette haza. Később is csak gyűjtötte a jelöléseket. A hetvenes évektől foglalkozott filmzeneszerzéssel. Rendíthetetlenül dolgozott, több mint száz film zenéjét írta meg, három filmje is a közeljövőben érkezik a mozikba; a Southpaw, melyben Jake Gyllenhaal egy bokszolót alakít, a Wolf Totem, és a The 33 című dráma, melyben a chilei bányászokról lesz szó.

Horner egy interjúban nyilatkozta, hogy számtalan felkérést kap, viszont visszautasítja, ha nem alkothat valami eredetit. Szerinte a legfőbb feladata az, hogy érzelmileg hasson a nézőkre a zenéjével. A halálhírt Horner asszisztense, Sylvia Patrycja erősítette meg: „Elveszítettünk egy csodálatos embert, akinek hatalmas szíve volt és hihetetlenül nagy tehetsége, aki úgy halt meg, hogy imádta azt, amit csinált.“

Bartal Dóra

Bartal Dóra az ELTE anglisztika alapszakán és filmelmélet és filmtörténet mesterszakán végzett. Szakdolgozatait gender és populáris film témakörében írta, ezen kívül dokumetumfilmekkel foglalkozik. Specializációja a coming-of-age film és a fesztiválok. 2014 óta foglalkozik írással, szerkesztéssel és filmfordítással.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com