Hírek

Meghalt Jean-Marc Vallée, a Mielőtt meghaltam rendezője

Jean-Marc-Vallée

58 éves korában eddig ismertlen körülmények között hunyt el a Mielőtt meghaltam, a Vadon és a Hatalmas kis hazugságok rendezője, Jean-Marc Vallée.

Jean-Marc Vallée, a Mielőtt meghaltam rendezője tragikus hirtelenséggel elhunyt. A Deadline szerint az Oscar-jelölt kanadai író-rendező quebeci házában egyelőre ismeretlen okból veszítette életét december 26-án.

Vallée pályája elején rövidfilmeket és videóklipeket rendezett, majd 1995-ben készítette első nagyjátékfilmjét Feketelista címen. Az igazi áttörés azonban csak tíz évvel később a C.R.A.Z.Y. című filmje után érkezett. Következő filmje Az ifjú Viktória királynő volt Emily Blunt főszereplésével.

A Café de Flore után rendezte meg a Mielőtt meghaltam című filmet Ron Woodroof texasi villanyszerelő valós története alapján. Woodroofot orvosai AIDS-el diagnosztizálták és egyetlen hónapot jósoltak neki. A férfi végül alternatív gyógyszerekkel tolta ki saját és más AIDS-es betegek életidejét. A film hatalmas kritikai és közönségsiker volt. Matthew McConaughey és Jared Leto megnyerte a legjobb férfi fő- és mellékszereplőnek járó Oscar-díjat is. A Mielőtt meghaltamot jelölték a legjobb film és a legjobb eredeti forgatókönyv díjára, valamint Valée kapott egy Oscar-jelölést a film vágásáért is.

Csupán egy évvel később került mozikba következő filmje, a Vadon Reese Witherspoon főszereplésével. A filmet három Oscarra jelölték.

Jean-Marc Vallée később a sorozatokban is kipróbálta magát. Rendezői teljesítményéért Emmy-díjat kapott az HBO minisorozatáért, a Hatalmas kis hazugságokért. A sorozat további hét Emmy-t nyert. Egy évvel később debütált szintén az HBO-n az Éles tárgyak, ami nyolc Emmy-jelölést kapott.

A rendezőt két fia és három testvére gyászolja. Jean-Marc Vallée 58 éves volt.

Nagy Tibor

Nagy Tibor jelenleg az ELTE-n tanul Filmtudomány mesterszakon. Kedvenc műfajai a klasszikus hollywoodi gengszter- és westernfilm. Különös figyelmet fordít az izraeli filmekre és a vallási témákra.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com