Hírek

Elhunyt Joel Schumacher, az Összeomlás és A fülke rendezője

80 éves korában hagyott itt minket Joel Schumacher, akinek eklektikus karrierje ugyanannyira volt gazdag mesteri produkciókban, mint sajnálatos melléfogásokban.


Hirdetés

Schumacher eredetileg jelmeztervezőként dolgozott, csak azután avanzsált direktorrá. A Szent Elmo tüze című dráma hozta meg neki az elsőbb sikert, melyen forgatókönyvíróként is dolgozott. Egyenesen át, Az elveszett fiúk, Tigrisek földjén, 8MM, Ha ölni kell, Hibátlanok – néhány cím, mely Joel Schumacher készített a rá következő években.

Legjobb filmjének sokan az Összeomlás című drámát tartják,

melyben Michael Douglas alakít erőteljest a társadalmi konvenciókat felmondó frusztrált átlagember szerepében. Az alkotás a cannes-i filmfesztivál Arany Pálma-díjára is esélyes volt 1993-ban. Az „átlagember nehéz napja” tematikát később A fülke című feszült thrillerrel sikerült folytatnia.

Karrierjére fekete fellegként települt rá a ’90-es években készített két bőregér-filmje (Mindörökké Batman, Batman és Robin), melynél a ’60-es évek színesebb és könnyedebb világát igyekezett visszaadni a képregénykarakternek. A filmeket az anyagi siker ellenére a közönség és a kritika egyöntetű elutasítása fogadta, melyek után Schumacher elnézést kért a megbántott rajongóktól.

Tavaly a Vulture közölt vele egy izgalmas interjút, ahol meglepően nyíltan beszél hollywoodi karrierjéről, drogozásairól, homoszexualitásáról és 10-20 ezer afférjáról.

Utolsó rendezései a Kártyavár című sorozat első évadjának két epizódja voltak. Egyéves küzdelem után rákbetegségben hunyt el.

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel a Magazin és Kritika rovat szerkesztője. Kedvencei a morális kérdéseket feszegető filmek, a kamaradarabok és az igényes blockbusterek.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés