Hírek

Elhunyt Joel Schumacher, az Összeomlás és A fülke rendezője

80 éves korában hagyott itt minket Joel Schumacher, akinek eklektikus karrierje ugyanannyira volt gazdag mesteri produkciókban, mint sajnálatos melléfogásokban.

Schumacher eredetileg jelmeztervezőként dolgozott, csak azután avanzsált direktorrá. A Szent Elmo tüze című dráma hozta meg neki az elsőbb sikert, melyen forgatókönyvíróként is dolgozott. Egyenesen át, Az elveszett fiúk, Tigrisek földjén, 8MM, Ha ölni kell, Hibátlanok – néhány cím, mely Joel Schumacher készített a rá következő években.

Legjobb filmjének sokan az Összeomlás című drámát tartják,

melyben Michael Douglas alakít erőteljest a társadalmi konvenciókat felmondó frusztrált átlagember szerepében. Az alkotás a cannes-i filmfesztivál Arany Pálma-díjára is esélyes volt 1993-ban. Az „átlagember nehéz napja” tematikát később A fülke című feszült thrillerrel sikerült folytatnia.

Karrierjére fekete fellegként települt rá a ’90-es években készített két bőregér-filmje (Mindörökké Batman, Batman és Robin), melynél a ’60-es évek színesebb és könnyedebb világát igyekezett visszaadni a képregénykarakternek. A filmeket az anyagi siker ellenére a közönség és a kritika egyöntetű elutasítása fogadta, melyek után Schumacher elnézést kért a megbántott rajongóktól.

Tavaly a Vulture közölt vele egy izgalmas interjút, ahol meglepően nyíltan beszél hollywoodi karrierjéről, drogozásairól, homoszexualitásáról és 10-20 ezer afférjáról.

Utolsó rendezései a Kártyavár című sorozat első évadjának két epizódja voltak. Egyéves küzdelem után rákbetegségben hunyt el.

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel a Magazin és Moziban rovat szerkesztője. Kedvencei az életszagú, morális kérdéseket feszegető filmek, a kamaradarabok és az igényes blockbusterek.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya