Hírek

Elhunyt John le Carré, a kémregény-irodalom egyik legjelentősebb alakja

John-le-Carré

John le Carré brit író rövid betegség után december 12-én 89 évesen meghalt – tudósít róla a BBC.

A leginkább a kémregényeiről ismert brit író számos művét lefordították magyarra. A kém, aki bejött a hidegről című művét a Time magazin beválasztotta Minden idők 100 legfontosabb regényei közé. Carré több alkotásából film is készült a hatvanas évektől napjainkig.

John le Carré 1931. október 19-én született Angliában. Az egyetemi évei után csatlakozott a brit hadsereg hírszerző testületéhez, amin keresztül Ausztriában a vasfüggönyön átszökött embereket hallgatott ki. 1958-ban kapott tiszti rangot az MI5-nál. Első regénye az 1961-es Ébresztő a halottaknak volt. Már a külföldi hírszerzésnél (MI6) írta meg a Murder Of Quality című művét, majd a már említett A kém, aki bejött a hidegrőlt.

A regény sikere után John le Carré kilépett a hírszerzéstől és csak az írásnak szentelte életét.

Regényeiben főleg a hidegháború jelenik meg, de olykor más kényes politikai helyzetek is helyet kapnak műveiben. Profizmussal dolgozza fel az arab-izraeli konfliktust a Kettős szerepben című regényében, amit kétszer is megfilmesítettek.

Az ellenség örök – John le Carré: Ügynök a terepen

Carré több művét is mozira adaptálták, például Az elszánt diplomatát, amiben Ralph Fiennes játszotta a főszerepet. Pierce Brosnan főszereplésével készült A panamai szabó filmadaptációja, de a legismertebb trilógiáját is filmvászonra vitték. A Karla-trilógia lapjain megismert George Smiley bőrébe bújt Gary Oldman a Suszter, szabó, baka, kémben. Regényeit a kisképernyőre is adaptálták, 2016-ban mutatták be az Éjszakai szolgálat minisorozatot, de A kém, aki bejött a hidegről sorozatadaptációját is bejelentették már.

John le Carréról a világirodalom alkotói is megemlékeztek, többek között Stephen King és Robert Harris is.

Nagy Tibor

Nagy Tibor jelenleg az ELTE-n tanul Filmtudomány mesterszakon. Kedvenc műfajai a klasszikus hollywoodi gengszter- és westernfilm. Különös figyelmet fordít az izraeli filmekre és a vallási témákra.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com