Hírek

Elhunyt Kirk Douglas

Több mint kilencven filmszerep, évszázadokon átívelő karrier. A hollywoodi színészikon 103 éves volt.

A színész halálhírét fia, Michael Douglas jelentette be, először a People magazinnak.

Testvéreimmel mély szomorúsággal jelentjük be, hogy Kirk Douglas 103 éves korában itthagyott minket” – írta. „A világ számára legenda volt, a mozi aranykorának színésze, aki jól élt az arany éveiben, egy emberbarát, az igazságosság elkötelezettje (…). De számomra és testvéreim, Joel és Peter számára egyszerűen Apa volt.

Kirk Douglas, eredeti nevén Iszur Danyielovics Gyemszkij 1916. december 9-én született kivándorolt fehérorosz zsidók gyerekeként a New York állambeli Amsterdamban. Hét gyermekes családban nőtt fel, ahol ő volt az egyetlen fiú.

Több mint 90 filmben szerepelt évtizedeken átívelő karrierje alatt. A Lawrence Egyetemen és a Drámai Művészetek Akadémiáján tanult. Színészi pályája az 1930-as években kezdődött, akkor vette fel a jól hangzó Kirk Douglas nevet. A II. világháborúban a haditengerészetnél szolgált, de megsebesült és leszerelt.

Kirk Douglas és Michael Douglas

Háromszor jelölték Oscar-díjra. Az első igazán nagy áttörése A bajnok (1949) című sportdráma volt, ezért kapta az első jelölését, majd az 1952-es A szörnyeteg és a szépségért a másodikat. Harmadik jelölését A nap szerelmese című filmért kapta, amelyben Vincent Van Goghot alakította.

Filmes alakításai között drámai hősök sora szerepelt, megszemélyesített romantikus és modern alakokat, de játszott westernekben is. Legismertebb alakítása az 1960-ban bemutatott Spartacus főszerepe, Stanley Kubrick rendezésében.

Híres filmszerepei voltak még a teljesség igénye nélkül: Némó kapitány, Odüsszeusz, A dicsőség ösvényei, Lázadás a prérin, Hármas számú űrbázis, Végső visszaszámlálás.

1996-ban életmű Oscar-díjat kapott, melyet egy másik legenda, Steven Spielberg nyújtott át neki. A direktor Douglas halálhírére így reagált közleményében: „Kirk csodálatos életének végéig megőrizte filmsztár karizmáját, és megtiszteltetés számomra, hogy utolsó 45 évének apró része lehettem.”

Kirk Douglas Az Amerikai Filmintézet Hollywood legnagyobb csillagait nyilvántartó listáján a férfi színészek között az előkelő 17. volt (Orson Welles után és James Dean előtt).

Kétszer házasodott, első feleségétől, Diana Hilltől két gyermeke született, Michel és Joel Douglas (producer). Második feleségével, Anne Buydens producerrel tavaly ünnepelték 65. házassági évfordulójukat. Két fiuk született: Peter Douglas producer és Eric Douglas színész, aki 2004-ben alkohol- és drogtúladagolásban halt meg.

Douglas 1991-ben helikopter-balesetet szenvedett, 1996-ban pedig stroke-ot kapott. Betegségéből lassú volt a felépülése, beszélni is újra meg kellett tanulnia, élményei könyv írására is sarkallták.

2016. december 9-én 100. születésnapját illusztris környezetben a Beverly Hills Hotelben ünnepelte családja, számos barát és híresség körében. Köztük volt Don Rickles, Jeffrey Katzenberg, Steven Spielberg, felesége, Anne, fia, Michael és menye, Catherine Zeta-Jones.

Kirk Douglas és Catherine Zeta-Jones
Kirk Douglas és Catherine Zeta-Jones

Két hónapja, az utolsó, 103. születésnapján Caterine Zeta-Jones egy képpel és ezekkel a sorokkal köszöntötte az Instagramján: „Ez a pasi a térdemen 103 éves. Boldog születésnapot, Papi! Szeretlek teljes szívemből!”

Avatar

Szabó Zsolt Szilveszter

Szabó Zsolt Szilveszter a szombathelyi BDF-en végzett mozgókép- és médiakultúra szakon. 25 éve foglalkozik filmekkel. Specializációja a sci-fi, a szerzői filmek, a zsánermozik szerzői változatai és a bizarr műfajkevercsek. Szívesen bíbelődik rebellis, besorolhatatlan alkotók műveivel. Cinematográfus istensége Tarkovszkij és nagyra tartja Enyedi Ildikó művészetét.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A szuperhősök már ezerszer megmentették a világot a moziban. Mi a helyzet a tévével?

A VLOGtekercs ebben a hónapban a képregényadaptációk közül azokkal foglalkozik, amik nem a mozit célozzák. A tévében és a streaming-szolgáltatókon sorra érkeznek azok a képregényfeldolgozások amik valamilyen módon különlegesek, ráadásul nem csak saját kategóriájukban. A szuperhősök már meghódították a teljes popkultúrát, beleértve a kiképernyőt is, most megmutatjuk, hogyan!

Műsorvezető: Németh Míra

Szöveg: Vida László

Vágó: Nagy Tibor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya