Hírek

Elhunyt Louis Zamperini, Angelina Jolie filmjének legendás világháborús hőse

louis zamperini planeElhunyt Louis Zamperini, az 1936-os berlini olimpia és a második világháborús hőse, akinek legendás életéről Angelina Jolie rendezte második játékfilmjét Unbroken címmel.

A 97 esztendős ember szerdán hunyt el Los Angelesben tüdőgyulladás következtében – közölte családjának tájékoztatására hivatkozva csütörtökön a Variety.

„Louis páratlan ember volt. Életútja rendkívüli volt nemcsak azért, mert az eltelt évszázadban számos hihetetlen kalandot élt át, de töretlen szelleme miatt is, amellyel ezekkel a megpróbáltatásokkal szembe tudott nézni” – írta a Universal filmstúdió méltatásában.

A vér és méz földjén című boszniai háborús drámával rendezőként bemutatkozott Angelina Jolie Laura Hillenbrand 2010-ben kiadott, Unbroken című könyvéből forgatta új filmjét. Jolie szerint „Louis egy igazi hős, a humánum, a hit és a bátorság példaképe”.

Zamperini az 1936-os berlini olimpián az amerikai csapat legfiatalabb tagja volt. Bár érmet nem nyert, 5000 méteren futott egy olyan befejező kört, hogy Hitler azonnal meg akart vele ismerkedni. Egyértelmű volt, hogy az 1940-es tokiói olimpián érmes lesz, de a háború elsöpörte a reményeket. Zamperini az amerikai hadsereg katonájaként a csendes-óceáni hadműveletekben vett részt, és japán fogságba esett. Szörnyű kínzásokat kellett elszenvednie, de nem tudták megtörni. Amikor 1998-ban visszatért Japánba a naganói téli olimpiai lánggal futva, már megbocsátás volt a szívében. Legbrutálisabb kínzójával személyes találkozást kezdeményezett, ám egykori fogvatartója visszautasította.

A Universal filmstúdió az 1950-es években vásárolta meg egy Zamperini-film elkészítésének jogait. A Spartacus sztárja, Tony Curtis nagyon szerette volna eljátszani a hőst. A megfilmesítés azonban 55 évet váratott magára, Jolie 2012-ben vágott bele a produkcióba.

A színész-rendező csütörtökön „elképzelhetetlen és leírhatatlan veszteségként” beszélt Zamperini haláláról. „Hálásak vagyunk azért, mert őt megismerve gazdagabbá vált életünk. Rettenetesen fog hiányozni” – fogalmazott közleményében.

Az Unbroken című film bemutatóját karácsonyra tűzte ki a Universal.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!