Hírek

Elhunyt Louise Fletcher, a Száll a kakukk fészkére színésznője

Az amerikai születésű, Oscar-díjas Louise Fletcher színésznő 88 éves korában, természetes módon hunyt el Franciaországban – írja a The Hollywood Reporter.

Fletcher több, mint száz filmben és sorozatban szerepelt hosszú karrierje során, a nézők elsősorban mégis a Száll a kakukk fészkére női főszereplőjeként emlékezhetnek rá. A megátalkodott, kegyetlen és szívtelen

Ratched nővért felejthetetlenül életre keltő Louise Fletcher alakítását az Amerikai Filmakadémia Oscar-díjjal is elismerte.

Köszönőbeszéde pedig a díj történetének egyik legmeghatóbb pillanatává vált. Fletcher siket szülők ép hallású gyermekeként nevelkedett, így szülei gondoskodásáért jelnyelven is hálát adott a ceremónia során.

Fletcher aranyszobra mellett a legjobb film, rendező, férfi főszereplő és forgatókönyv díjait is bezsebelő Száll a kakukk fészkére mind az öt fő kategóriában győzedelmeskedett az 1976-os gálán. Ez korábban csak az Ez történt egy éjszaka című filmnek sikerült 1935-ben. Azóta pedig kizárólag A bárányok hallgatnak tudta megismételni a sikert az 1992-es díjszezonban.

Louise Fletcher pályája során olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint John Boorman, Robert Altman, Sergio Leone vagy a Száll a kakukk fészkére direktora, Milos Forman. Korai sikereit mégsem volt képes megismételni későbbi karrierje során. A nézők legutóbb a Shameless – Szégyentelenek és a netflixes Girlboss epizódjaiban találkozhattak vele.

Lubianker Dávid

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com